Protest pred sjedištem predsjednika Srbije: Ako se potpišu zakoni, najavljuju blokade

Ispred Predsjedništva Srbije u centru Beograda održava se večeras protest ekoloških aktivista povodom prijedloga Zakona o referendumu i inicijativi, kao i Zakona o eksproprijaciji, ali i protiv dolaska kompanije Rio Tinto i uništavanja Makiša.

Planovi kompanije Rio Tinto da u okolini Loznice izgradi rudnik litijuma brine mnoge ekološke aktiviste i stručnjake, što je bio i okidač za niz ekoloških protesta u Srbiji prethodnih mjeseci.

“Ukoliko donesu ova dva zakona, pozvaćemo građane na blokadu upozorenja – blokiraćemo na sat vremena autoputeve u Srbiji, ukoliko predsjednik Republike bude potpisao te zakone, blokiraćemo autoputeve, blokiraćemo cijelu Srbiju, tražićemo da Srbija stane”, rekao je večeras na skupu Savo Manojlović iz inicijative “Kreni-promeni”.

On je rekao da ovo neće biti prazno obećanje, jer ne govore ovo da bi se pojavljivali, naglašavajući – “mi nismo političari, ne interesuju nas izbori”.

Neke će možda uhapsiti, ali nikada nas neće sve zaustaviti, poručio je.

Ulica kralja Milana je zatvorena.

Sava Manojlović iz inicijative Kreni-promeni kaže da su došli da pokažu snagu građana.

Obraćajući se okupljenima rekao je da Srbija nije kolonija niti afričko pleme, i da će sve koji budu podržavali Rio Tinto smatrati saradnikom okupatora.

„Ne interesuju nas interesi bilo čijih kompanija, ne interesuju nas američki interesi, ruski, kineski, interesi EU. Ovdje će se prvo voditi računa o interesima Republike Srbije i svih njenih građana“, naveo je.

Uzmite ključeve, ti ključevi su simbol naših domova, možda držite ključeve roditeljskog doma, možda kuća vaših baka i deka, novim zakonom o eksproprijaciji, moći će da oduzimaju ljudima domove, rekao je Manojlović, dok su svi zveckali ključevima, zviždali i negodovali.

“Zakon o eksproprijaciji i zakon o referendumu i inicijativi pisani su za Rio Tinto. Prvi na udaru naći će se stanovnici Jadra, ali ono što se tamo bude dešavalo, desiće se bilo kom stanovniku Srbije… Ukoliko se nalazite na interesnoj strani kompanija, oduzimaće djedovinu“, rekao je Manojlović, a od okupljenih se čulo „ne damo Srbiju“.

On je rekao da su danas na pravoj strani i da rade sve i zbog predaka ali i zbog budućih generacija.

Ispred Predsjedništva Srbije su, kako je rekao, jer znaju da odluku donosi predsjednik Srbije i da poslanici nisu nezavisni, a da oni ne bi za to glasali – da glasaju po sopstvenoj savjesti.

On je istakao da je premijerka Ana Brnabić rekla neistinu juče, da je netačno da je Rio Tinto kupio svu zemlju koja mu je potrebna. Od 600 hektara koji su mu potrebni, prodato je samo 140 hektara, naveo je Manojlović.

On kaže da ostali ne žele da prodaju, i ovim zakonom vlasti žele da sprovedu otimačinu, naveo je.

Oni su predali 68.000 potpisa Narodnoj skupštini, a peticiju protiv Rio tinta je potpisalo više od 200.000 ljudi.

Manojlović je rekao da će krenuti u protestnu šetnju do Vlade, a da će se večerašnji skup završiti kod Skupštine Srbije.

Ostavite komentar: