Protest “Jedan od pet miliona” u Beogradu: Najavljena blokada RTS-a

Ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je protest “Jedan od pet miliona” protiv aktuelne vlasti, na kom se obratio publicista Vladimir Dimitrijević.

Okupljeni su potom pošli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama

Za večeras je najavljena blokada Radio televizije Srbije na sat vremena.

Kako su organizatori saopštili to je “blokada upozorenja” i održava se pod parolom “Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas”.

Ispred RTS će se emitovati “Dnevnik slobodne Srbije”, a govoriće ;Vesna Lakićević, radnica “Kolubare” iz Lazarevca koja je, zbog organizacije protesta u toj opštini, premještena na niže plaćeno radno mjesto.

Dimitrijević je okupljenima na platou rekao da je Srbiji potrebna prije svega pravna država, jer je takvu ukinuo ovdašnji “Pinoče svojom bahatom i osinom valšću”. ;

“Živimo u Vučićevoj džungli sa klovnom bez smisla za humor”, rekao je Dimitrijević. ;

On je kazao da je od 9. marta pa nadalje učestvovao na svim protestima i da više niko nema pravo na greške.

“Tražimo ozbiljnost i odgovornost od onih koji su ponudili Sporazum sa narodom”, rekao je Dimitrijević. ;

On je povodom godišnjice demonstracija održanih 9. marta 1991,. godine rekao da se i tada kao i danas tražila sloboda medija. ;

Okupljeni su od platoa krenuli ka Terazijskoj česmi gdje će se obratiti član Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić.

Pravac protestne šetnje je plato ispred Filozofskog fakulteta – Uzun Mirkova – Kolarčeva – Terazije – Kralja Milana – Kneza Miloša – Takovska.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtjevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izvještava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtijevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promjene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Poslije tog zahtijeva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima “Sporazum sa narodom” odnosno prijedlog mjera za obezbjeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobjede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Požarevac, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: