“Propust se dogodio”: Trudnicama pozlilo – umjesto glukoze primile su cink-oksid

Tri trudnice u ponedjeljak ujutro su iz podgoričkog doma zdravlja hitno su transportovane u Klinički centar Crne Gore nakon što su pogrešno testirane na parametre šećera u krvi zbog čega im je pozlilo.

Naime, umjesto glukoze primile su cink-oksid, prenosi Radiotelevizija Crne Gore. Kako je rečeno, trudnicama je u ponedjeljak medicinska sestra greškom, napravila rastvor u koji je umjesto glukoze stavila cink-oksid.

Pošto su popile smjesu, trudnicama je pozlilo i hitno su prevezene u Klinički centar na ispiranje želuca i hospitalizaciju. Iz Doma zdravlja je rečeno da se “propust dogodio”, te da će više informacija saopštiti naknadno.

U Kliničkom centru su potvrdili da su sve tri žene juče otpuštene kući, dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Test opterećenja na šećer trudnice rade u šestom mjesecu zbog postojanja rizika na gestacijski dijabetes.

Direktorka Klinike za ginekologiju Vesna Čolaković kazala je da su trudnice 48 sati bile pod budnim okom perinatologa, te da su laboratorijske analize rađene dva puta. Kategorična je da ta smjesa cink-oksida nije mogla da utiče na plod, jer su žene bile u odmakloj trudnoći.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović naložila je da se sprovede detaljna analiza i disciplinski postupak, te najstrože sankcionišu oni koji su odgovorni zbog toga što je trima trudnicama u Domu zdravlja Podgorica, u zdravstvenom objektu Blok pet, dat pogrešan lijek.

“Cijeli slučaj će se detaljno ispitati, odgovorni strogo sankcionisati, u cilju da se takvi slučajevi više neće i ne smiju dešavati”, poručila je ona za Pobjedu. Cink oksid je obično u obliku bijelog praha, gotovo nerastvoriv u vodi. Ima široku upotrebu kao aditiv u brojnim materijalima i proizvodima, kao što su plastika, keramika, staklo, cement, guma.

Prekomjerno izlaganje cink-oksidu može izazvati tegobe slične gripu sa simptomima metalnog ukusa u ustima, glavobolju, groznicu, drhtavicu, bolove, stezanje u grudima i kašalj.

Ostavite komentar: