Propao dogovor Hrvatske i Slovenije

Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu postigle dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina. Zagreb nastavlja s aktivnostima oko obezbjeđivanje svog odlagališta, javila je agencija Hina.

Na sastanku međudržavne komisije govorilo se o vrlo uspješnom poslovanju nuklearke u Krškom i mogućnostima za skladištenje srednje i niskoradioaktivnog otpada iz Krškog, ali za sada nije postignut konsenzus o zajedničkom skladištu u Vrbini, potvrdili su na zajedničkoj konferenciji za novinare hrvatski ministar zaštite okoline i energije Tomislav Čorić i slovenačka ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek.

Na sjednici je predstavljena i treća revizija Programa razgradnje i Programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Slijedi upućivanje tog dokumenta na državna tijela, odnosno na slovenačku vladu, a u hrvatskom slučaju u Hrvatski sabor, nakon čega treba da ga potvrdi međudržavna komisija na sjednici najavljenoj za decembar ove ili januar naredne godine.

Bratušek je izjavila da je na sjednici konstatovano da u vom trenutku nema saglasnosti dviju strana o zajedničkom rješenju za skladištenje radioaktivnog otpada iz Krškog.

Slovenija namjerava da gradi skladište u Vrbini kod Krškoga i predlaže da se tu skladišti i otpad iz nuklearke koji kao suvlasniku pripada Hrvatskoj.

“Potvrdili smo da u ovom trenutku nema saglasnosti za zajedničko rješenje, ali smo i dalje otvoreni za razgovore s Hrvatskom, naravno u skladu s međudržavnim ugovorom”, izjavila je Bratušek.

Hrvatski ministar je potvrdio da nema saglasnosti o zajedničkom skladišteu otpada iz nuklearke na lokaciji Vrbina, ističući da hrvatska strana problematičnim smatra nekoliko aspekata tog rješenja.

Kao ključni je problem naveo je da Slovenija predviđa da bi se u Vrbini mogao skladištiti samo radioakativni otpad iz nuklearke Krško, što za Hrvatsku nije dugoročnog rješenje s obzirom na činjenicu da na nizu lokacija ima institucionalni otpad.

“Mi želimo da rješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad”, rekao je Ćorić.

Hrvatska je zato spremna na “alternativni scenario”, naglasio je Ćorić, koji je potvrdio da je riječ o lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora, ali i da treba vidjeti kako će se nastaviti razgovori sa Slovenijom o mogućnostima zajedničkog skladištenja.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je jedino rješenje tužba protiv Hrvatske, koja namjerava da taj otpad odlaže na Trgovskoj gori.

Drljača je rekao da je razočaran zbog izostanka dogovora dviju delegacija na Blijedu o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” na lokaciji Vrbina.

On kaže da je očekivao drugačiji ishod, iako su indicije ukazivale da Hrvatska nije spremna da prihvati lokaciju Vrbina, prenijeli su mediji u BiH.

“Presudan je razlog to što je potrošen novac koji je proteklih godina kroz naknade prikupljan za gradnju odlagališta. Argument Hrvatske da im je Vrbina neprihvatljiva zato što je u vodotoku Save ne stoji, jer će tamo svejedno biti odlagalište, pitanje je bilo da li će to biti polovina ili sav radioaktivni otpad iz Elektrane ‘Krško'”, rekao je.

Drljača je istakao da treba nastaviti borbu protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada.

Reagujući na izjavu hrvatskog ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića, koji je na napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode “Una”, rekao da u “Dvoru nije park prirode”, Drljača je ocijenio da Ćorić očigledno ne zna ni gdje je Novi Grad ni Dvor i da sva saznanja ima posredno ili iz medija.

Predsjednik Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada Mario Crnković ocijenio je da Ćorić ili ne zna ili ne želi da zna da je lokacija Trgovska gora neprihvatljiva za odlagalište nuklearnog otpada i da o tome postoji stručno mišljenje.

Crnković je poručio da je krajnje vrijeme da se institucije BiH ozbiljno posvete ovom problemu.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo skoro 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

U Novom Gradu zbog toga je u petak 27. septembra održan protest, s kojeg su građani poručili da radioaktivnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une.

Na protestu su zajedno bili građani i predstavnici vlasti opština i gradova u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, aktivisti iz Lukavca i više ekoloških udruženja iz Hrvatske, prenosi B92.Ostavite komentar: