Procurilo u javnost: Evo šta piše u sporazumu iz Bijele kuće zbog kojeg se digla frka na Kosovu

Sporazum čije potpisivanje se očekuje u Bijeloj kući za nekoliko sati još nije objelodanjen, ali su neki njegovi dijelovi procurili u javnost, “zahvaljujući” neslaganju među kosovskim liderima.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas popodne aktuelnom premijeru Avdulahu Hotiju da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno dijelom teritorije i resursima tzv. Kosova prepušta.

Gazivode su značajan energetski resurs, a Haradinaj smatra da ne smiju biti i u rukama Srbije, jer, kako navodi, Gazivode su samo 2,7 km u Srbiji, a 9,2 kilometara na teritoriji tzv. Kosova, tačnije – na sjeveru Kosova.

Sporazum takođe predviđa i realizaciju projekta “mini Šengen”, kojem se Priština protivila, uprkos pritisku albanskog premijera Edija Rame da se priključi toj inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dokumentom se predviđa i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana, što se takođe saznalo zahvaljujući nezadovoljstvu Haradinaja.

Infrastruktura, projekti…

Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vrijedne 13 milijardi dolara, kako je prenijela prištinska tv. Kljan Kosova.

Sporazum se, navodi se, bavi pitanjima ekonomskog razvoja, a riječ je o 13 milijardi dolara predviđenih za ulaganje u u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte koji će uticati na razvoj tzv. Kosova i Srbije.

Inače, televizija Klan Kosova izvještava, nezvanično, sporazum neće potpisati međusobno delegacije Beograda i Prištine, već svaka strana potpisuje dokument sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se, kaže ta tv, da neće biti potrebe da ti dokumenti budu ratifikovani u parlamentu.

Kada se završe razgovori u Bijeloj kući, slijede sastanci u Stejt departmentu, gdje će Vučić i Hoti imati odvojene razgovore sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, piše Telegraf.rs.

Ostavite komentar: