Prisustvuje Vučić: Nastavljena sjednica Skupštine Srbije o Kosmetu

Posebna sjednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izvještaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara nastavljena je danas, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sjednicom, koja je juče počela, predsjedava predsjednik republičkog parlamenta Vladimir Orlić, a osim poslanika vladajuće većine i opozicije prisustvuju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini Milan Ravić i njihovi saradnici.

U izveštaju koji se nalazi pred poslanicima ističe se da je u periodu od septembra do januara došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji i ocjenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Takođe, u izvještaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahtjeva da ZSO bude hitno formirana i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbjednosti srpskog naroda u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

Ocjenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Ostavite komentar: