Priština obrisana iz američkih programa

Poslije odbijanja da se premijeru Kosova Ramušu Haradinaju izda vizu kako bi nazočio Molitvenom doručku u Vašingtonu, Amerika je nastavila pritisak na Prištinu, brišući kosovske saučesnike sa spiska serije sigurnosnih programa koji se, u organizaciji Marshallovog centra za strateške studije, koji se bavi izazovima transnacionalne i regionalne sigurnosti, održavaju u Njemačkoj.

Ambasada SAD-a u Prištini je potvrdilo da predstavnici Kosova neće učestvovati u programima koji traju od marta do septembra, prenosi N1 BiH.

“Američka ambasada može da potvrdi da su otkazani pozivi za kosovske saučesnike u osam programa koji počinju u martu i završavaju se u septembru”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Prištini Glasu Amerike.

Prethodno, Vašington je u više navrata upozoravao vladu Ramusha Haradinaja da uvođenjem taksi od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH nanosi ozbiljnu štetu regionalnim procesima, a niz oštrih poruka SAD rezultovao je odbijanjem Amerikanaca da izdaju vizu Ramušu Haradinaju.

Haradinaj, koji je pod ozbiljnim pritiskom međunarodne zajednice i koalicionih partnera da ukine ili suspendira takse, za sada ne odustaje od tih nameta.

 

Ostavite komentar: