Priština ne prihvata dodatne pregovore o ZSO

Priština neće prihvatiti dodatne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu Srbija insistira, saopšteno je iz kabineta premijera Avdulaha Hotija.

Ovo saopštenje je uslijedilo uoči posjete izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, tokom koje bi upravo ZSO trebalo da bude glavna tema, piše Koha ditore.

Vlada u Prištini je saopštila da će ispuniti zakonsku obavezu o osnivanju ZSO, ali da neće prihvatiti da se pitanje ZSO ponovo pokrene kao tema za pregovaračkim stolom sa Beogradom.

“U nastavku ovih obaveza, Kosovo je zaključilo pregovarački proces za ZSO otkako je postignut sporazum za takav entitet. Shodno tome, vlada neće prihvatiti izlaganje ove teme za pregovaračkim stolom, već će poštovati obaveze postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom ustavnog suda”, navodi se u saopštenju, prenosi  “Sputnik”.

Lajčak, kao i šef kancelarije EU u Prištini Tomas Suniog naveli su još ranije da bi prištinska strana trebalo da predloži modalitete mehanizma ZSO.

 

 

Ostavite komentar: