Pripadnica Hrvatske vojske pronađena mrtva: MORH izdao posebno saopštenje

Danas je smrtno stradala pripadnica Oružanih snaga RH s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Kako javljaju hrvatski mediji, pripadnica Hrvatske vojske smrtno je stradala izvan službe.

Kriminalističko istraživanje je u toku, službenicii policije, Vojne policije i nadležnog Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja.

Zbog nesrećnog događaja ministar odbrane s službenicima Ministarstva odbrane i Hrvatske vojske izražava saučešće porodice preminule pripadnice.

Peti smrtni slučaj u vojsci tokom nešto više od mjesec dana

Ovo je peti smrtni slučaj u Oružanim snagama Republike Hrvatske unutar nešto više od mjesec dana. Sve je počelo 8. juna kada je na području Zagrebačke županije pronađen mrtav dobrovoljni ročni vojnik OSRH.

Dva dana poslije, 10. juna, na području Bjelovarsko-bilogorske županije pronađen je još jedan smrtno stradali dobrovoljni ročnik.

Portal Bjelovarac neslužbeno je doznao da je 30-godišnjak pronađen mrtav u automobilu na parkiralištu između sportskog parka Borik i groblja u Bjelovaru te da je pištoljem počinio samoubistvo.

Tijelo trećeg smrtno stradalog vojnika pronađeno je na području Varaždinske županije.

Tijelo četvrtog vojnika pronađeno je na području Zagrebačke županije, a MORH je tada javio kako je pripadnik OSRH-a smrtno stradao izvan službe.

Zbog nesrećnih događaja, MORH je izdao posebno saopštenje vezano za više smrti u u nekoliko sedmica.

“U jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi. Njihova je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u jedinicama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima jedinici. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi jedinice sistematično pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni”, piše MORH.

“Samoubistva se događaju u svim sferama društva”

“Za prijem u djelatnu vojnu službu provodi se psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovnih ljekarskih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obavezni svake tri godine.

Naglašavamo da su uz dostupnu psihološku pomoć djelatne vojne osobe obavezne svake tri godine ići na redovni ljekarski pregled tokom kojega se provodi psihološko testiranje.

Prevencija vanrednih događaja zadaća je svih zapovjednika na svim nivoima vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Samoubistva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao dijelu društva”, piše MORH.

Kažu da, što se tiče samoubistava, nema odstupanja u MORH-u u odnosu na cjelokupno stanovništvo.

“Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubistava 2020. godine. Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabilježeno 566 samoubistava, što čini stopu od približno 14/100 000, dok je stopa samoubistava u Oružanim snagama bila 5,26/100 000.

Od početka pandemije bolesti COVID-19 svjedoci smo vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti. Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena grupa za postupanje i efikasno djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju”, piše MORH.

“Naglašavamo da vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica.

Godine 2021. svjedočimo smrtnim slučajevima pripadnika Oružanih snaga koji su se dogodili nevezano uz službu u Oružanim snagama Republike Hrvatske odnosno izvan službe”, prenosi “Index.hr”.

 

 

Ostavite komentar: