“Prijeti mi doživotni zatvor”: Utvrđeno da je Malčanski berberin bio uračunljiv kad je oteo djevojčicu

Saslušanjem ljekara Kliničkog centra u Nišu i psihologa juče je nastavljeno suđenje Ninoslavu Jovanoviću (46), poznatijem kao Malčanski berberin, koji je optužen zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje djevojčice M.K. iz Suvog Dola krajem prošle godine.

Zbog zaštite interesa maloljetne djevojčice, suđenje se odvija iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija i javnosti.

Nastavljen je dokazni postupak i ispitani su ljekari Kliničkog centra Niš, kao i vještak psiholog koji je postupao kao član komisije Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu koja je obavila psihijatrijsko vještačenje optuženog. Sljedeći glavni pretres je zakazan za 16. septembar 2020. godine, saopštila je portparol Višeg suda u Nišu Irena Gušić.

Jučerašnje ročište trajalo je oko tri časa i na njemu su iskaze davali ljekari koji su liječili zlostavljanu djevojčicu nakon što je spasena iz kandži opasnog pedofila, kao i psiholog koji je učestvovao u vještačenju Malčanskog berberina.

Kako Blic saznaje, iza zatvorenih vrata sudnice branilac okrivljenog Ninoslava Jovanovića imao je primjedbu na nalaz vještaka kojim je utvrđeno da je okrivljeni djelo izvršio u uračunljivom stanju. U prilog tome naveo je da je prije ovog događaja protiv Malčanskog berberina vođen postupak za proganjanje gdje je vještak utvrdio da je njegova “uračunljivost bila smanjena, ali ne bitno”.

“Vještak je na pretresu odgovorio da je moguće da je to djelo učinjeno u takvom stanju, međutim da je na osnovu pouzdanih parametara utvrđeno da je otmicu i zlostavljanje djevojčice (12) izvršio u uračunljivom stanju. On je ostao kod svog nalaza u cijelosti. Nakon toga branilac je predložio novo vještačenje uračunljivosti okrivljenog, što je sud odbio”, kaže izvor Blica upoznat sa slučajem.

A šta se navodi u vještačenju? Prema informacijama, analiza duševnog stanja Jovanovića u vrijeme otmice i zlostavljanja djevojčice ne ukazuje na postojanje psihopatoloških sadržaja koji umanjuju njegovu sposobnost da shvati značaj dijela i upravlja svojim postupcima.

“Kod njega ne postoji duševna bolest, zaostalost, poremećenost, ni alkoholna ili druga zavisnost. Samim tim vještaci nisu predložili mjeru bezbjednosti liječenja. Takođe, vještaci su utvrdili da je on sposoban da bude učesnik u postupku koji se vodi protiv njega“, kaže izvor.

To znači da okrivljeni Ninoslav Jovanović ne može da se vadi na ludilo i nada se kazni liječenja u psihijatrijskoj ustanovi.

“Njemu sada, nakon ovog saslušanja definitivno prijeti kazna doživotnog zatvora”, ističe sagovornik.

Na jučerašnje suđenje Jovanović je doveden pet minuta prije početka suđenja koje je bilo zakazano u 11 časova, maricom Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Sa maskom i vizirom na licu i lisicama na rukama, uz jake mjere obezbjeđenja – u pratnji petorice stražara – uveden je u Palatu pravde na zadnja vrata iz dvorišta, tako da su mediji mogli da ga vide i snime samo na tren i do iz daljine. Po završetku jučerašnjeg glavnog pretresa, maricom je vraćen u KP zavod Niš.

Jovanović se tereti da je 20. decembra prošle godine u Brzom Brodu kod Niša oteo dvanaestogodišnju djevojčicu M.K. iz Suvog Dola, koju je na prevaru naveo da uđe u njegova kola predstavivši se da je novi majstor u njenoj školi.

Uhapšen je 5. januara na groblju u Malči, a istraga protiv njega potom je pokrenuta zbog krivičnih djela otmice i silovanja djeteta, za šta se može izreći kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Potjera za manijakom koja je trajala 17 dana mobilisala više od 800 stotina policajaca.

Majka odbila davanje izjave

Aleksandra K, majka zlostavljane djevojčice koja je prisustvovala jučerašnjem ročištu, izašla je sa advokaticom oko 14.30 časova iz zgrade suda. Aleksandru je pred zgradom Palate pravde čekao veliki broj novinara, ali za razliku od ranijih ročišta, sada nije dala izjavu po preporuci advokatice, koja takođe nije željela da komentariše ništa vezano za suđenje.

Ostavite komentar: