Preuzima komandu u Prištini: Mađarski general dolazi u redove KFOR-a

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeće u petak u Prištini komandu nad međunarodnom vojnom misijom na Kosovu, što će biti prvi put posle više od dvije decenije od osnivanja da rukovodeće mjesto u KFOR-u preuzme jedna država regiona.

Kako je još početkom godine javila Balkanska bezbjednosna mreža, Kajari će zameniti italijanskog kolegu Franka Federičija, kom ističe mandat. Mađarski general će biti 26. po redu komandant KFOR-a. On je sa svojim štabom već stigao u Prištinu, a ceremonija primopredaje dužnosti biće održana 15. novembra.

Od 2000. godine komandanti ove misije bili su najčešće iz Italije – čak 12 puta. Prvi čovjek KFOR-a je tri puta biran iz Francuske, sedam puta iz Njemačke i po jednom iz Velike Britanije, Norveške i Španije.

Kajari važi za iskusnog obavještajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim operacijama a na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu će biti do novembra 2022.

Mađarska je čelnu poziciju u KFOR-u “zaradila” stalnim jačanjem svog prisustva na Kosovu a Kajari preuzima funkciju u momentu kada mađarski kontigent broji nešto manje od 400 ljudi, od okupno 3.800 pripadnika međunarodnih snaga.

Brigadni general Kajari je već bio angažovan na zadacima na Balkanu jer je 1996. godine bio oficir za vezu nacionalnog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, međunarodno i iskustvo u misijama sticao je i kada je 2004. godine bio savjetnik EU u Darfuru, služio u misiji ISAF u Avganistanu, ili radio u NATO komandi u Norfoku, u Virdžiniji.

Početkom godine, kada je najavljeno da će Kajari preuzeti KFOR, mađarski general je bezbjednosnu situaciju na Kosovu označio kao “mirnu ali krhku” i ocijenio da se taj prostor i dalje suočava sa izazovima.

Kao glavne izazove on je naveo nepovoljnu ekonomsku situaciju, neuspjeh vlasti da rade u punom mandatu, povratak militantnih religioznih ekstremista iz nekadašnje Islamske države, koji zajedno sa organizovanim kriminalnim grupama “utiču na značajan dio mlade nezaposlene populacije na Kosovu” i migrantsku krizu.

Kajari je dodao da, uprkos tome, očekuje da više zadataka ima iz oblasti diplomatije nego vojske, podsjećajući da je povoljna bezbjednosna situacija već doprinijela da se broj međunarodnih snaga na Kosovu sa početnih 50.000 smanji na aktuelnih 3.800 ljudi.

U nedavnom intervjuu za Balkansku bezbjednosnu mrežu, načelnik generalštaba Mađarske vojske general Ferenc Korom objasnio je da ta misija za njegovu zemlju od velikog značaja i da su zato tražili podršku Alijanse za komandnu funkciju.

To se može dovesti u vezu sa jasno iskazanom političkom spremnošću Budimpešte da vodi aktivnu bezbjednosnu politiku u regionu i da sopstvenu sigurnost vezuje za stanje južno od svojih granica. Prije svega u oblasti zaštite od ilegalnih migracija.

Korom je ocijenio da je značaj KFOR-a, uprkos smanjenju, sve veći i da bi uskoro moglo da se desi da to postane najznačajnija vojna misija NATO. S obzirom da Mađarska NATO smatra ključnim bezbjednosnim mehanizmom, posvećenost KFOR-u predstavlja i svojevrsno ispunjavanje obaveza koje proističe iz članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi.

“Već dugo vremena smo među najvećim kontributorima u misiji. Proteklih godina dodatno smo povećali naše učešće, odgovarajući tako potrebama NATO da popuni praznine u sposobnostima koje su nastale zbog povlačenja više drugih zemalja. Na taj način naglašavamo posvećenost ne samo povećavanju bezbjednosti Zapadnog Balkana već suštinski doprinosimo naporima NATO da promoviše međunarodnu bezbjednost u evroatlantskom regionu i šire”, naveo je on.

Gotovo polovinu svih vojnih snaga angažovanih van granica zemlje Mađarska ima u misijama na Kosovu (KFOR) i u Bosni i Hercegovini (EUFOR ALTHEA).

Sjeverni susjedi Srbije na Kosovu imaju treći najveći kontigent, odmah iz SAD (660) i Italije (628 ljudi) ali je njihova uloga veoma značajna jer formiraju takozvani Taktički rezervni bataljon KTBRN koji se smatra ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine.

Taktički rezervni bataljon čine dvije manevarske čete motorizovane pešadije, jedna četa za podršku, koja uglavnom ima logističke zadatke i štabni element komande bataljona.

Jedinica se nalazi u bazi Novo Selo i pod direktnom je taktičkom kontrolom komandanta KFOR-a.

Ostavite komentar: