Preuzeo odgovornost za događaje u Banjskoj: Interpol raspisao potjernicu za Radoičićem

07.12.2023. | 13:36

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je nalog za hapšenje bivšeg potpredsjednika Srpske liste i kontroverznog biznismena Milana Radoičića i još 11 osoba zbog događaja 24. septembra dogodili u Banjskoj, na sjeveru Kosova.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, podizanje međunarodnih potjernica se ostvaruje posredstvom UNMIK-a.

Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak u tzv. vladi Kosova, potvrdio je za Nova.rs da je izdat nalog za hapšenje.

„Da, tačno je. Potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova da je za Milanom Radoičićem raspisana Interpolova poternica”, rekao je Rašić.

Podsetimo, bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za događaje u Banjskoj 24. septembra kada je u ranim jutarnjim satima došlo do oružanog sukoba sa Kosovskom policijom.

Tom prilikom poginuo je kosovski policajac Afrim Bunjaku, a drugi je ranjen, dok su ubijena i trojica Srba, pripadnici grupe koju je predvodio Milan Radoičić.

Međunarodna zajednica i kosovske vlasti su taj sukob okarakterisali kao „teroristički čin”.

Tzv. kosovska policija je 24. septembra i narednih dana u Banjskoj i okolini pronašla veliku količinu vojnog naoružanja. Prema pisanju medija, Milan Radoičić se trenutno nalazi u Srbiji.