Preminuo Momir Bulatović

Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore (1990-1998) i predsjednik Savezne vlade SR Jugoslavije (1998-2000) preminuo je iznenada u 63. godini u selu Raće u Kučima.

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije je postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao je titulu magistra ekonomskih nauka.

Kao izvrsni ekonomski analitičar, u posljednjih nekoliko godina bio je redovni kolumnista Sputnika.

Politikom se bavio u omladinskoj i u studentskoj organizaciji. Izabran je 1989. godine za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore, a predsjednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Poslije osam godina na čelu republike i poslije sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista, čiji je predsjednik bio od njenog osnivanja, Bulatović gubi na predsjedničkim izborima od svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Obojicu ih je predložila DPS, ali dva različita krila. Krilo sa Bulatovićevim pristalicama, zbog zabrane korišćenja imena DPS, biva prinuđeno da uzme novo ime — Socijalistička narodna partija.

Ubrzo poslije smjene 1998. godine, uslijedila je ponuda Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou, gdje je Milošević tada bio predsjednik. Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dvije godine.

Imao je neprijatnu dužnost da proglasi stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje, za vrijeme NATO agresije na SRJ 1999. godine.

Naredne godine pred septembarske savezne izbore je podržao Miloševića.

Njegov SNP trebalo je da poslije izbora uđe u koaliciju sa SPS-om i JUL-om, a Bulatović je bio kandidat za premijera.

DPS, SDP, NS i LSCG su tada bojkotovali savezne izbore pa je SNP olako osvojila 27 od 30 mandata namijenjenih za Crnu Goru.

Kada je Milošević izgubio u trci za predsjednika od Vojislava Koštunice, jedini mogući koalicioni partner DOS-u mogao je biti SNP. Tada dolazi do preokreta u najvećem dijelu vođstva SNP i oni odustaju od kandidature Bulatovića za saveznog premijera, a predlažu tadašnjeg potpredsjednika Zorana Žižića da dođe na čelo Savezne vlade. Bulatović je po drugi put napustio sopstvenu partiju koju je osnovao i čiji je bio prvi predsjednik.

Poslije ostavke u SNP-u, kada je na čelo partije došao Predrag Bulatović, pristalice Momira Bulatovića su formirale Narodnu socijalističku stranku.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: