Prema monstrumima ubuduće strože: Pedofilima i do 40 godina zatvora, i to nije sve

U Crnoj Gori od danas su na snazi strože zatvorske kazne za počinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda, učinjenih prema djeci i nemoćnim osobama.

Pedofili će, nakon izlaska iz zatvora, ubuduće biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se u registru. Sve to propisano je izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore, koji je usvojen prošle sedmice u crnogorskoj skupštini, a primjenjuju se od danas, prenio je portal Analitika.

Iz udruženja Roditelji.me saopštili su kako su se oni godinama zalagali za izmjene Krivičnog zakonika u cilju zaštite djece od pedofila, a usvajanjem izmjena i dopuna prije nekoliko dana, uvaženi su gotovo svi njihovi prijedlozi, koji su uz podršku Ženskog kluba i pojedinih poslanika formalizovani u vidu amandmana.

Novom verzijom Krivičnog zakonika korigovana je kaznena politika za sva krivična djela protiv polnih sloboda, koja se tiču zaštite maloljetnih i nemoćnih osoba. Za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnom osobom, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, zakon propisuje da počinilac bude kažnjen i kaznom zatvora u trajanju do 40 godina.

Prema učiniocu krivičnog djela protiv polnih sloboda u kojima su žrtve djeca, poslije izdržane kazne zatvora, od danas se sprovode i mjere posebnog nadzora.

Pedofili će, prema novom Zakonu, biti u obavezi da se javljaju policiji, a zabranjeno im je da posjećuju mjesta na kojima se okupljaju maloletne osobe, vrtiće, škole i dvorišta ovih ustanova, igrališta… Propisano je i da obavezno posjećuju profesionalna savjetovališta, kao i da obavijeste nadležni u slučaju promjene prebivališta, boravišta ili radnog mjesta.

Dvadeset godina nakon izlaska iz zatvora biće dužni da obavještavaju nadležne i ukoliko putuju u inostranstvo. Krivični zakonik predviđa i mogućnost ukidanja mjera posebnog nadzora poslije isteka svake četiri godine od početka primjene.

Za počinioce je previđen prestanak javne funkcije, kao i prestanak radnog odnosa ili obavljanja određenog poziva, djelatnosti ili dužnosti koji podrazumjevaju rad sa maloljetnim osobama.

Okrivljenima za ta djela biće ubuduće zabranjeno i sticanje javnih funkcija, kao i zasnivanje radnog odnosa, odnosno obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti koji podrazumjevaju rad sa maloljetnicima.

Dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene, udruženje Roditelji je tražilo i formiranje registra počinilaca krivičnih djela protiv polnih sloboda na štetu djece. Sada je i zakonski regulisano da Ministarstvo pravde u narednom periodu vodi posebnu evidenciju o osobama osuđenim za krivična djela protiv polnih sloboda na štetu maloljetnika.

Podaci iz posebne evidencije vodiće se trajno, bez mogućnosti brisanja.

Ostavite komentar: