Predviđene visine do 155 metara: Čuveni Hotel Jugoslavija mogao bi postati neboder

14.09.2023. | 13:37

Hotel “Jugoslavija” u Zemunu, nekada najveći i najpoznatiji jugoslovenski hotel, mogao bi promijeniti namjenu. Nacrt plana detaljne regulacije, koji je na javnom uvidu do 25. septembra, predviđa da će hotel zamijeniti stambeno-poslovni kompleks.

Nije precizirano hoće li se pojedini dijelovi postojećeg hotela rušiti. Predviđena je i izgradnja novih zgrada, predviđene visine do 155 metara. Cijeli Blok 11 na Dunavskom keju, u kojem se nalazi hotel, trebao bi biti jedinstven kompleks sa stanovima, trgovinama, kasinom, sportskim i kulturnim sadržajima, privatnim školama i igralištima. Izradu plana finansira MV Investment, kompanija kći Millennium Teama.

MV Investment je i suvlasnik hotela “Jugoslavija” i zemljišta na kojem se hotel nalazi. Drugi suvlasnik je firma Danube riverside koja je u stečaju, prenose regionalni mediji.

Prema novom planu, cijelo područje na kojem se nalazi hotel Jugoslavija trebalo je biti “mješoviti centar grada”, odnosno stambeno-poslovni kompleks. Najmanje 40 odsto prostora trebali bi biti stanovi, ali ne više od 70 odsto.