Predsjednik Srbije šalje pismo: Beograd ne pristaje na članstvo Prištine u UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će prihvatiti prijedlog pojedinih opozicionih stranaka i uputiti pismo UN i članicama Savjeta bezbjednosti da Srbija ne pristaje da Kosovo postane član UN.

“Jasno je da mi nikada nećemo priznati Kosovo. Poslaću ta pisma, pored bezbroj koje sam već poslao. Uradiću i to i poslati pismo i Kini i Rusiji i Americi”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije tokom diskusije o Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da će se pitanje imovine Srbije na Kosovu i Metohiji teško riješiti, zato što Albanci i međunarodna zajednica imaju neki drugi plan da sve pripadne samoproglašenom Kosovu.

“Od nas traže da sve što je društveno i državno `a priori` pripada Prištini. I ne samo to, oni žele da nama naplate i ratnu odštetu, da smo mi izvršili agresiju na nezavisno Kosovo, ma kako sumanuto zvučalo”, rekao je Vučić.

On je naveo da će Albanci dokazivati i “20.000 silovanja”, a kada su tražili da se dodijeli dodatak žrtvama silovanja javilo ih se 184.

“Tražiće i da budemo osuđeni za genocid, kao što je tražila to i BiH”, dodao je Vučić, odgovarajući na pitanja poslanika.

Poslanik Miloš Jovanović iz opozicione NDSS je poručio da, ako Srbija sutra preda Kosovo, onda prekosutra otvara niz ozbiljnih geopolitičkih teritorijalnih pitanja u užoj, centralnoj Srbiji, a nakosutra gubi Republiku Srpsku.

Vučić je odgovorio da Srbija pomaže Republiku Srpsku svime što može, da ljudi iz Srpske kažu da su dobili najveću pomoć za vrijeme njegove vlasti, a podsjetio je i da rade sve zajedno od obilježavanja svih nacionalnih praznika, nacionalnih tragedija do nacionalnih uspjeha.

“Radimo na svemu zajedno. Sad gradimo jedan veliki dom zdravlja u jednoj maloj opštini u Republici Srpskoj, u Stanarima”, rekao je Vučić.

Skupština će i sutra nastaviti raspravu o Kosovu i Metohiji i Vučićevom izvještaju o toj temi.

Ostavite komentar: