Predsjednik predložio premijeru: Milanović traži sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost

05.02.2024. | 20:46

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog, kako je naveo, vanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosuđu.

U pismu upućenom Plenkoviću, Milanović je naveo da trenutna situacija negativno utiče, a mogla bi i u budućnosti negativno uticati, na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti, te na nacionalnu bezbjednost Hrvatske.

Milanović je ovaj prijedlog Plenkoviću uputio nakon što je u subotu, 3. februara optužio vladinog kandidata za vrhovnog državnog tužioca Ivana Turudića da se kao predsjednik Županijskog suda sastajao sa Zdravkom Mamićem dok je bio osumnjičeni, ali i kasnije kada je bio pod istragom.

Milanović je rekao da Turudić ima dosta bezbjednosnih prepreka da bude izabran za vrhovnog državnog tužioca, te da ne bi trebalo da bude ni sudija Županijskog suda.

Plenković je danas na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, čiji je predsjednik, istakao da će HDZ istrajati na prijedlogu Turudića za glavnog državnog tužioca.