Predsjednik Hrvatske odgovorio Vučiću: Srbi pored mene živog neće u EU

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanosti polaganja zakletve 20. generacije kadeta Hrvatskog vojnog učilišta Dr Franjo Tuđman.

Između ostalog, komentarisao je i odbijenicu Ministarstva pravosuđa, koju su uputili Srbiji na molbu za izručenjem četiri pilota, protiv kojih je srpski sud nedavno podigao optužnice zbog ratnih zločina u BiH tokom Oluje.

Vlada nije učinila ništa i vidim da neće učiniti ništa. Da sam premijer, učinio bih nešto. Nisam premijer. Mogu predložiti, ali ne ovako javno. Tu se radi o zulumu i teroru nad hrvatskim zapovjednicima i rekao sam sve što sam imao reći o njihovoj navodnoj odgovornosti – poručio je predsjednik naglasivši kako je način na koji se Srbija ponaša nejasan.

“Ne znam šta oni hoće”

“Ja ne znam šta oni hoće. Hoće u EU. Na ovaj način neće. I cijela priča je besmislena. I ova inicijativa Brdo-Brijuni na kojoj sam bio prije nekoliko dana, da bih onda slušao preko beogradskih i sarajevskih medija da sam navodno komentarisao nešto Srebrenicu. To je gadljivo, meni to ne treba, Hrvatskoj to ne treba”, istakao je.

Hrvatska, dodao je, ima načina da odgovori ako za to postoji politička volja, prenosi 24 sata.hr.

“A zna se ko to može – premijer. Zašto neće? Nemam pojma. Ova priča da mi po tome nećemo postupati, kao da ti neko opsuje mater više puta, možeš ne postupati, a možeš i reagovati. A ti pokušavaš fino”, rekao je pa se obrušio i na srpskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog priča o ubijenoj srpskoj djeci.

Ta priča s ubijenom djecom mi je postala nepodnošljivo gadljiva. I mi Hrvati isto imamo djecu. Kao neko je išao ubijati srpsku djecu, baš iz aviona je išao gađati srpsku djecu. Tu ima cijeli niz pitanja, koje Srbija u principu ni nema prava postavljati i taj njihov zakon kojim sebi prisvajaju pravo i moralnu auru da sude svemu što se dogodilo na području bivše Jugoslavije, u redu, ali tako u EU nećeš ući – naglasio je upitavši radimo li mi Srbiji probleme kakve neke države rade Makedoniji, koja ih nije ni napala.

“Je li nas Srbija napala? Jeste. Jesu Srbija i Beograd bombardovali, palili masovno Hrvatsku? Jesu. Kako se Hrvatska ponaša prema Beogradu? U procesu evropskih integracija džentlmenski. Pa dosta je bilo. Takvi pored mene živog neće ući u EU”, rekao je oštro Milanović.

Ostavite komentar: