Predsjednik Hrvatske ne voli da ga uslovljavaju: Milanović odbio da razgovara sa Džaferovićem

30.09.2020. | 14:39

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije se sastao sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem jer je Izetbegović insistirao da sa Milanovićem prvo razgovara bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, što je hrvatski predsjednik odbio, piše danas istarski Novi list.

Izetbegović je postavio uslov Milanoviću da prvo mora da razgovara sa Džaferovićem i to nazvao “poštovanjem institucija BiH”.

Milanović nije političar koji voli da ga neko uslovljava, pa je otkazao već dogovoreni telefonski razgovor sa Džaferovićem, piše ovaj list.

Predsjednik Hrvatske smatra da važne razgovore može voditi samo sa onima koji su najviše u poziciji da artikulišu stavove tri konstitutivna naroda u BiH.

U tekstu se navodi kako Milanović vjeruje da, kada je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, to nisu ni Šefik Džaferović ni Željko Komšić.

Novi list naglašava da između hrvatskog premijera Andrije Plenkovića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića gotovo da i nema razlika kada je riječ o odnosu prema BiH i statusu Hrvata u njoj.

I Plenković i Milanović smatraju da Komšić nije pravi predstavnik hrvatskih interesa.