Predsjednik Državne dume prenio poruku Putina: Računajte na pomoć Rusije

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin prenio je juče poslanicima srpskog parlamenta poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina, da Srbija i njen narod mogu uvijek da računaju na podršku Rusije.

„Predsjednik Putin je znao da ću ja ovdje govoriti i uputio je pozdrave i riječi podrške. ’Bratski srpski narod, kao i uvijek, može da računa na pomoć Rusije‘“, prenio je Volodin Putinovu poruku, što su poslanici pozdravili aplauzom.

Takođe je naglasio da Srbija ima svog predsjednika, Aleksandra Vučića, koji se bori za interese zemlje, uvažavajući građane.

„Siguran sam da ćete prevazići probleme“, rekao je Volodin.

On je osudio provokacije na sjeveru Kosova i Metohije tokom akcije specijalne policije.

„Cilj je bio da se ta oblast zauzme silom i preuzme kontrola. Napad na saradnike Unmika, uključujući ruskog državljanina, predstavlja kršenje međunarodnog prava. UN moraju da zauzmu stav i odlučnost, jer od njihovih konkretnih dejstava zavisi mir na Balkanu“, rekao je predsjednik Dume.

Kako kaže, Rusija neće podržati poteze EU i SAD koji doprinose rastu tenzija.

„Odsustvo reakcije EU dovodi u sumnju njenu sposobnost da bude posrednik u dijalogu. Smatramo da sve strane moraju da poštuju Rezoluciju 1244, a oni koji to ne rade, moraju da budu odgovorni. Interesi suverene Srbije moraju se poštovati u skladu s međunarodnim pravom“, dodao je on.

Iznijevši pozdravne riječi na srpskom jeziku, Volodin je na 23. posebnoj sjednici rekao da dvije zemlje i dva naroda vežu viševekovno prijateljstvo i uzajamno poštovanje.

„Mnogo toga nas povezuje, istorija, kultura, ni jezik nam se ne razlikuje toliko da se ne bismo razumjeli, jer smo braća“, rekao je on, podsjetivši šta su sve dvije zemlje prošle zajedno kroz najznačajnije istorijske događaje, kao što su Prvi i Drugi svjetski rat.

„Ujedinjuje nas ne samo vjera, već i duša — široka i dobra. Naše prijateljstvo i uzajamno poštovanje traje do danas, a naš zadatak je i odgovornost za buduća pokoljenja da sačuvamo te dobre odnose zauvijek“, poručio je on.

Napomenuo je da danas u svijetu ima puno izazova — primjena dvostrukih standarda, miješanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja, što je za neke norma ponašanja, dok je za Rusiju nedopustivo.

Srpski narod je pretrpio bombardovanje NATO-a, podsjetio je Volodin, upitavši kako je tako nešto uopšte bilo moguće.

„Problem je u kršenju međunarodnog prava, ignorisanju rješenja UN i pokušajima da se stvori jednopolarni svijet. Neke zemlje su pod izgovorom zaštite demokratskih principa sprovele određene akcije, a danas se bore za svoje ekonomske interese. Ali, svijet nikada neće biti jednopolaran, bez obzira na želje SAD. Što prije SAD to shvate, za sve će biti bolje“, istakao je Volodin.

Srpski narod je, rekao je on, izabrao svoj suverenitet, kao i ruski.

Volodin je zahvalio Srbiji za to što čuva sećanje i vodi brigu o grobovima Rusa koji su poginuli u borbi protiv nacizma na njenoj teritoriji.

Konstatovao je da će sledeće godine biti obilježeno 75 godina od pobjede nad nacizmom i poručio da se dvije zemlje moraju zajednički boriti protiv pokušaja revizije istorije, jer su dva naroda platila visoku cijenu za slobodu i nezavisnost.

 

Izvor:(SPUTNIK)Ostavite komentar: