Predrag Kon: Pada broj novozaraženih, ali još nema ublažavanja mjera

Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je danas da je i pored pada broja novoinficiranih koronavirusom u Srbiji, rano govoriti o ublažavanju epidemioloških mjera.

On je za televiziju Pink kazao da posljednji podaci pokazuju da se smanjuje broj prvih javljanja po kovid ambulantama ali i dodao da su brojke i dalje visoke.

“Broj prvih javljanja od kojih se uzima bris sveo se na trećinu što pokazuje da sigurno dolazi do pada ali je za Beograd posebno, to još uvijek postupno smanjenje koje pokazuje da je epidemiološka situacija nesigurna”, rekao je član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Kon je dodao da je potrebno da se broj novoinficiranih na dnevnom nivou smanji na jednu cifru da bi se moglo “ozbiljno” razgovarati o eventualnom ublažavanju mjera u Srbiji.

Naveo je i da je i dalje u toku prvi talas epidemije, ne samo u Srbiji, odnosno da je “vrlo mali” broj zemalja uspio da se izbori sa tim talasom.

“Dok nemate situaciju da ste 28 dana na nuli, ne možete da govorite da ste izašli iz prvog talasa. To je uspio recimo Novi Zeland gdje 100 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj. Tamo ako se pojave novoinficirani, to će biti drugi talas”, rekao je Kon.

 

Izvor:(BETA)

 

Ostavite komentar: