Predaja džihadista: Da li je ovaj video-snimak dokaz da je Islamska država konačno poražena?

Već danima se govori o tome da su u toku posljednje borbe koalicionih snaga predvođenih SAD protiv džihadista Islamske države.
Vijesti koje stižu iz Sirije su protivrječne – američki CBS, javlja kako nije potpuno jasno je li ISIS definitivno poražen u svom posljednjem uporištu, sićušnoj enklavi u mjestu Baguz na jugoistoku Sirije, okruženoj s tri strane Sirijskim demokratskim snagama (SDF), a s četvrte strane rijekom Eufrat.

Ipak, CBS-ov reporter javlja da je bitka koju SDF, savez kurdskih i arapskih pobunjenika koji podržava međunarodna koalicija predvođena SAD-om (a koji je prethodno oslobodio i “prestonicu” ISIS-ovog kalifata, Raku), praktično gotova. Nijedna crna zastava ISIS više se ne vidi u mjestu, a i paljba je od srijede utihnula. SDF je u utorak zauzeo logor u kojem su džihadisti organizovali posljednju odbranu te malene enklave i potisnuli zadnje borce na komadić zemlje na obali Eufrata.

Zvaničnici SDF demantuju izvještaj o kraju bitke.

Kurdski portal “Hawar” juče je javio da je SDF “oslobodio čitav Baguz od plaćenika Daeša” (arapsko ime za ISIS) te da je kampanja “završila porazom” zloglasne terorističke organizacije, ali SDF-ovi zvaničnici odmah su demantovli ovaj izvještaj i potvrdili da su borbene operacije i dalje u toku.

 

 

– Češljanje (terena) nastavlja se u kampu Baguz i nema istine (u izvještaju) o potpunom oslobođenju sela – saopštio je portparol SDF, kako prenosi “Daily Mail”. “Fox News” takođe javlja da je Baguz oslobođen, pozivajući se na izvore s terena.

Američki predsjednik Donald Tramp i sam se oglasio o ovom pitanju u sredu, najavljujući da će ISIS pasti do kraja tog dana. Pritom je pokazao novinarima dvije karte Sirije, jednu koja pokazuje područja pod kontrolom Islamske države kada je on izabran 2016. i kako to izgleda danas.

Ipak, zvanični proglas o konačnoj pobjedi nad posljednjim džihadistima još uvijek se čeka, a dok ne bude objavljen, ne možemo sa sigurnošću reći da je ISIS poražen.

Znamo, međutim, da je gotovo 60 hiljada terorista, članova njihovih porodica i drugih civila od početka godine izašlo iz enklave i predalo se SDF, kako javlja “Fox News”. Sada se uglavnom nalaze u improvizovanim logorima u pustinji, dok SDF i koalicija ne nađu trajno rješenje za njih.

Snimak koja se ovih dana pojavio prikazuje razmjere ove masovne predaje džihadista. Na njoj se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, u odrpanoj odjeći, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sjede jedan ispred drugoga dok čekaju da ih borci koji su ih zarobili otpreme u logor. Objavio ju je sirijski novinar Mohamed Hasan.

Iako će gubitak Baguza biti velika prekretnica u sada već osam godina dugom ratu u Siriji, ta grupa i dalje je prijetnja. Neki su ostaci ISIS-ovaca skriveni u središnjoj sirijskoj pustinji, a drugi su pobjegli u iračke gradove gdje će voditi kampanju destabilizovanja vlade.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: