Pravila važe do 2026: Hag Lukiću zabranio komunikaciju sa medijima i odlazak na Kosovo

Policijski general Sreten Lukić, koji je na uslovnom otpustu, mora da se drži jasnih pravila koja je predložio Tribunal, a na koja je on svojim potpisom pristao.

Generalu je između ostalog, Tribunal zabranio komunikaciju s medijima, ali i odlazak na teritoriju KiM.

Ovih pravila, kako navodi Kurir, mora da se pridržava sve do 7. januara 2026. godine, kada mu ističe puna kazna.

Dokument o prevremenom puštanju Lukića na slobodu, sačinjen 9. oktobra ove godine, vrlo precizno navodi pod kojim uslovima Lukić izlazi na slobodu.

“Neću razgovarati o svom slučaju, uključujući bilo koji aspekt događaja u bivšoj Jugoslaviji koji su bili predmet mog slučaja, sa medijima, putem društvenih mreža ili sa bilo kim osim mojim pravnim savjetnikom koga Mehanizam priznaje, ako ga ima, osim ako predsjednik (Haškog tribunala) to nije unaprijed posebno odobrio. Neću davati nikakve izjave u kojima se negiraju zločini za koje je Haški tribunal bio nadležan, a za koje Mehanizam zadržava nadležnost, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji”, neke su od tačaka, među kojim se nalazi i zabrana komunikacije sa svjedocima i žrtvama koji su svjedočili u njegovom i drugim haškim predmetima.

Dokumentom je potpisano i da ni pod kakvim okolnostima neće posjetiti teritoriju Kosova, direktno ili indirektno, javno izraziti slaganje sa veličanjem lica koja je osudio MKSJ ili Mehanizam, niti na bilo koji način doprinijeti veličanju tih lica.

“Sve vatreno i drugo oružje za koje je potrebna dozvola pohraniću kod organa vlasti Srbije, neću kupovati, posjedovati, upotrebljavati niti rukovati bilo kakvim vatrenim oružjem ili drugim oružjem za koje je potrebna dozvola”, navodi se u dokumentu koji je potpisao Lukić.

Takođe, u slučaju da mijenja adresu stanovanja u Srbiji, obavezao se da to prijavi haškom sudu u roku od najviše 14 dana, kao i da u slučaju bilo kakvog putovanja van Srbije o tome najprije obavijesti Hag, pa tek, ako dobije odobrenje, može da putuje.

U oktobru 2003. Haški tribunal podigao je protiv Lukića optužnicu koja ga je teretila za navodne ratne zločine počinjene na KiM tokom 1999.

Od aprila 2005. nalazio se u Haškom tribunalu, koji ga je osudio na kaznu od 22 godine zatvora, koja je 23. januara 2014. smanjena na 20 godina zatvora. Prije dvije godine je izdržao dvije trećine kazne, ali je predsjednik Mehanizma u Hagu sve dosad ignorisao njegov zahtjev za puštanje na uslovnu slobodu.

Ostavite komentar: