Poznati humanitarac u Herceg Novom: Gujon posjetio crkvu na Belavisti

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije Arno Gujon posjetio je danas Crkvu Svetog arhangela Mihaila na Belavisti u Herceg Novom.

Poznatog humanitarca, osnivača nevladine organizacije “Solidarnost za Kosovo”, i njegove saradnike dočekalo je sveštenstvo i upoznalo ga o istorijatu Crkve koja ove godine slavi 110 godina od osveštanja, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Crkva je podignuta u vrijeme austrougarske uprave nad gradom 1911. godine, na mjestu na kojem su se nalazili ostaci nekadašnjeg hrama, koji je kao svoju zadužbinu podigao Herceg Stefan.

Urađena je po projektu arhitekte Milana Karlovca i predstavlja mješavinu vizantijskog, gotskog i baroknog stila gradnje.

U spomen na ovu posjetu u ime domaćina prota Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik hercegnovski, uručio je Gujonu skroman dar – crnogorsku kapu, poželjevši mu na taj način i simboličnu dobrodošlicu.

Crkva Svetog arhangela Mihaila na Belavisti nalazi se na glavnom trgu Starog grada u Herceg Novom, koji nosi naziv Hercega Stefana, ali je poznatiji kao Belavista, što znači “predivan pogled”.

Gujon će sutra posjetiti manastir Savina.

Ostavite komentar: