Poznat razlog zbog čega je četrnaestogodišnji dječak vlastitu majku izbo nožem

Četrnaestogodišnjem dječaku osumnjičenim za pokušaj ubistva 47-godišnje majke u Trilju određena je mjera zabrane približavanja žrtvi, umjesto istražnog zatvora.

U srijedu kasno poslijepodne ispitan je pred istražnim sudijom Županijskog suda u Splitu te je iznio odbranu i odgovarao na pitanja.

Dječak iz Trilja (14) službeno osumnjičen za pokušaj ubistva majke: na ulici je izbo nožem u oko i po vratu, nesrećna žena još uvijek je na Jedinici intenzivnog liječenja

Prije toga je, nakon razgovora s njim, stalni sudski vještak psihijatar izjavila kako je 14-godišnjak raspravno sposoban. Njegove interese tokom ispitivanja i u nastavku krivičnog postupka zastupaće advokat Boris Milošević koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. Utvrđeno je kako postoje razlozi za istražni zatvor, ali kako se kod počinioca ove dobi određuje tek kada je nužan, odlučeno je da se zamjeni mjerom opreza.

Kriminalističko istraživanje nad njim provela je Policijska stanica Sinj u koju je priveden odmah nakon ranjavanja majke u utorak oko 15,40 sati. Tokom obrade je odveden u bolnicu gdje ga je pregledao dežurni psihijatar te je nakon toga ponovno vraćen u postaju. Obavljen je i uviđaj na automobilu od majke u kojem na sjedištu vozača ima tragova krvi i njene kose.

Prema tragovima, 14-godišnjak je prvo ubo majku nožem sa zadnjeg sjedišta vozila. Ranjena žena je uspjela izaći iz automobila te je on krenuo za njom i zadao joj još jednu ubodnu ranu. Smještena je na Jedinici intezivnog liječenja KBC Split s povredama oka i vrata.

Stravičan događaj u kojemu je majka pala kao žrtva 14-godišnjeg sina izvukao je na površinu brojne činjenice, ali i nagađanja o porodičnom nasilju.

Poznato je da se 47-godišnjakinja razvela od oca 14-godišnjaka. Bivši suprug živi u Trilju s novom partnerkom, dok se 47-godišnjakinja nakon razvoda vratila živjeti na sinjsko područje s kojeg potiče. S njom su otišla mlađa djeca, među kojima i 14-godišnjak. Odnosi između bivših supružnika su se nakon razvoda pogoršali, a jedan od glavnih konflikta je bio s kime će živjeti koje dijete. Tog dana do sukoba između majke i sina došlo je upravo zbog tog pitanja.

Nakon svađe u automobilu u kojem su bili oboje dolazi do krvavog epiloga. Nakon što je sin ubo majku u vozilu pa je ona zadnjim snagama izašla na ulicu, on je slijedio iz automobila i onda ponovno ubo nožem. Majka je pala na tlo i ostala nepomično ležati.

Četrnaestogodišnjak je zvao oca i rekao mu što je napravio i razloge svog čina. Policiju je zvala komšinica koja je sve to vidjela i od šoka morala popiti tablete za smirenje. Maloljetnik je učenik osmog razreda, a išao je psihijatru i imao propisanu terapiju.

Policija je nakon privođenja imala rok 24 sata za odvođenje maloljetnika pritvorskom nadzorniku. U srijedu u 15 sati je 14-godišnjak doveden pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za pokušaj ubistva nakon čega je slijedilo ispitivanje. Kako se radi o 14-godišnjaku, ne smije dati odbranu pred državnim advokatom, nego je nužno da prvo ispitivanje vodi sudija za mladež.

Zbog informacija kako je maloljetnik otprije bio pod tretmanom psihijatra prije ispitivanja ga je pregledala stalna sudska vještakinja koja je donjela odluku da je sposoban dati iskaz. Osim ovlašćenog vještaka, ispitivanju mora prisustvovati i advokat kojeg je sud imenovao po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo nakon ispitivanja odlučuje hoće li tražiti određivanje istražnog zatvora. Prema Zakonu o sudovima za maloljetnike, počiniocu krivičnog djela u dobi od 14 do 16 godina u slučaju presude ne može se izreći maloljetnički zatvor.

Upravo se stoga i tokom pripremnog postupka, tj. istrage nad maloljetnikom istražni zatvor izbjegava te ga zakon predviđa tek kao krajnju mjeru. Određuje se u slučajevima gdje je neophodan zbog zaštite od daljnjeg ugrožavanja razvoja malodobnika i ponavljanja kaznenog djela, ali se može zamjeniti mjerom opreza kojom se postiže isti cilj.

I maloljetnici mogu u zatvor

Uprkos činjenici da Zakon za maloljetnike izričito navodi kako se počiniocu u dobi od 14 do 16 godina ne može izreći maloljetnički zatvor te se slijedom toga umjesto u istražni zatvor smješta u ustanovu za maloljetnike, u slučaju pulskog zločina postupilo se drugačije. Četrnaestogodišnja djevojčica koja je tada bila tek osumnjičena za teško ubistvo trogodišnjeg dječaka zajedno s njegovom majkom Chiarom P. smještena je tokom istrage u pulski zatvor. Njen advokat podnio je tužbu Ustavnom sudu, koji ju je odbio, smatrajući da je Županijski sud u Puli dobro odlučio odredivši istražni zatvor, pogotovo zbog težine djela i načina počinjenja. Nakon što je proglašena krivom, osuđena je na tri godine u Vaspitnom zavodu u Požegi.

 

Izvor:(Slobodna Dalmacija)

 

Ostavite komentar: