Potvrđena presuda Zdravku Mamiću kojom je osuđen na šest i po godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je danas presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbjegli čelnik FK Dinamo Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama.

Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora s četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.

Uz to, Vrhovni sud je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić poticao Pernara na zloupotrebu te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, saopštili su iz najvišeg suda.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostepena presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora, dodao je najviši sud u saopštenju u kojem navodi samo inicijale optuženika.

Iz Vrhovnog suda su saopćili da su odbili optužbe tužilaštva koja se odnosi na oduzimanje tri nekretnine upisanog zemljišnoknjižnog vlasništva supruge Zdravka Mamića pojasnivši da se imovina stečena krivičnim djelom može oduzeti samo ako je stečena nakon 21. septembra 2009. godine.

Sud je dodao da je u preostalom dijelu potvrđena prvostepena presuda kojom se od Pernara oduzima imovinska korist od dva miliona kuna, od Zdravka Mamića 52 miliona kuna, a od Vrbanovića 25 miliona kuna.

Vrhovni sud je precizirao da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti u odnosu na kazne, te da je uzet u obzir način i trajanje počinjenja djela te njihova međusobna povezanost.

“Stepen krivice kod svih optuženika je visok. Pogibeljnost ovih krivičnih djela je nedvojbeno velika kako s aspekta korumpiranja poreskog inspektora, tako i zbog izuzetno visokih iznosa stečene imovinske koristi, odnosno prouzrokovanja štete”, ocijenio je Vrhovni sud.

Najviši sud je porezniku Pernaru kao olakotnu okolnost cijenio dosadašnju neosuđivanost i činjenicu da je otac troje maloljetne djece, dok je otegotnim cijenjeno narušavanje ugleda javnih službi te povjerenja građana u njihovo funkcioniranje.

Vrhovni sud je istakao da je Zdravku Mamiću pri odmjeravanju kazne pravilno cijenjena dosadašnja neosuđivanost, dok mu je kao otegotna okolnost cijenjena upornost u počinjenju krivičnog djela i pokušaj prikrivanja svojeg ponašanja.

Sud je precizirao da je Zdravko Mamić sačinjavao podneske kojim su se očigledno instruirali svjedoci o načinu kako bi oni trebali iskazivati na sudu.

Zoranu Mamiću i Damiru Vrbanoviću je kao olakotna okolnost cijenjena dosadašnja neosuđivanost, dodao je Vrhovni sud.

Najviši sud smatra da ove kazne nisu ni prestroge ni preblage te će ispuniti svrhu kažnjavanja.

Zdravko Mamić, koji je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu pobjegao pred hrvatskim pravosuđem, zajedno sa svojim suoptuženicima od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog kluba, dok za prvostepenu presudu tvrdi da je nezakonita.

Uskok se žalio na prvostepenu presudu jer je smatrao da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 miliona kuna za sebe i još 25 miliona kuna za suoptuženog brata Zorana.

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića protiv kojega je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevu suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

U međuvremenu Zdravko Mamić je sa svojim saradnicima odbacio krivicu iz nove optužnice zbog izvlačenja oko 200 miliona kuna iz Dinama, prenosi Hina.

Ostavite komentar: