Potvrđen prvi slučaj: Omikron soj stigao i u Hrvatsku

Prvi slučaj omikron soja korona virusa potvrđen je u Hrvatskoj, pišu 24.sata.hr.

Kako prenose, uzorak je uzet u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici. Navodno se testirao strani radnik iz Južne Afrike koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu.

Informaciju je potvrdio institut Ruđer Bošković.

– Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom korona virusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Uzorak je upućen u dalju obradu. PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u poređenju s drugim varijantama korona virusa – piše u saopštenju.

– Dalja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron. O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, pa se čeka njihova službena potvrda. Takođe, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima – dodaje se.

Podsjetimo, prvi slučajevi omikrona detektovani su u Južnoj Africi, a novi soj se u samo sedam dana proširio širom svijeta. Dosad je detektovano i nekoliko slučajeva u zemljama članicama EU. Najbliže Hrvatskoj je sve do petka bio slučaj potvrđen u Italiji.

Ostavite komentar: