Potpisana Bukureštanska deklaracija: Gradi se ‘Balkanski tok’

Premijerka Rumunije Viorika Dančila rekla je da su lideri zemalja učesnica kvadrilaterale večeras potpisali Bukureštansku deklaraciju.

Deklaracijom lideri potvrđuju da će pojačati saradnju kako bi doprinijeli stabilnosti regiona, kao i da snažno podržavaju put pridruživanja Srbije EU.

Dokument su potpisali premijerka Ruminije Dančila, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Grčke Aleksis Cipras i premijer Bugarske Bojko Borisov.

“Naša saradnja danas ulazi u novu fazu koja je pretočena u zajedničku deklaraciju četiri zvaničnika. To je prvi dokument te vrste u ovom formatu”, naglasila je Dančila na konferenciji za medije.

Dokument je nazvan “Deklaracija iz Bukurešta”, istakla je ona i dodala da je dokument dokaz čvrste posvećenosti za saradnju kako bi izgradili prosperitetan i stabilniji region.

Posebna pažnja biće posvećena evropskim integracijama Zapadnog Balkana i dostizanja evropskih vrijednosti, kao i većem povezivanju i saradnji u oblasti saobraćajne i enegetske infrastrukture.

Napomenula je da je predsedavanje Ruminije EU obilježeno velikim izazovima – Bregzitom i predstojećim izborima u EU.

“Mi se zalažemo za širenje EU na zemlje u regionu”, navela je Dančila i istakla da se Rumunija posebeno zalaže za ubrzanu evropsku proceduru kada je riječ o Srbiji.

“Energetska mapa Balkana se sada potpuno mijenja”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija biti dio projekta, koji bugarski premijer naziva “balkanski tok”.

Projekat je nazvan “balkanski tok”, iako je riječ o pretežno ruskom gasu iz Turskog toka, a radovi počinju za koji dan.

Energetska mapa Balkana se sada potpuno mijenja, istakao je predsjednik Vučić.

“Borisov kao ozbiljan, mudar, pametan političar, da ne bi nešto nazivao južnim ili turskim tokom, naziva ga ‘balkanskim””, rekao je Vučić i objasnio:

“To je hab u Bugarskoj koji prima ruski gas iz Turskog toka, ali i preko interkonektora dio tečnog gasa iz luke Aleksandropulis, i u budućnosti nešto od gasovoda Ist Med, koji ide od Izraela i Kipra do Grčke. Ali, Borisov je pametan i naziva ga ‘balkanski tok’, da Amerikaci ne bi zamjerili. Ali radeći na Ist medu, nisu ljuti ni Amerikanci, ni Rusi.”

Ali mi znamo koji je to gas, dodao je Vučić.

To je 90 odsto ruski gas, a 10 odsto – sve ostalo, kaže on.

On je dodao da su danas u Bukureštu on i Borisov razgovarali o još dva gasovoda – Ist medu i kako bi mogao da se snabdijeva gasom južni dio zemlje novim gasovodom koji bi se povezao za Zaječarom, i gasovodu koji ide iz Konstance.

“Ali vidjećemo kako će to u budućnosti da teče, prvo da završimo ‘balkanski tok'”

“Mi učestvujemo u tome, u to nema sumnje. Za koji dan počinjemo radove i mašine su već izašle na teren”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, potpuno se mijenja energetska mapa Balkana.

“Mi koji smo trošili malo gasa sada industrijski jačamo i trošimo više i u skladu sa tim biće nam potrebniji. Tamo gdje imate gasa imate mogućnost za razvoj industrije, za veće bogatstvo”, zaključio je Vučić.

“Bugarska i Grčka grade uskoro gasovod – balkanski tok”

Bugarska i Grčka su donijele odluku da potpišu u junu ugovor za zajedničku kompaniju koja će graditi gasni interkonektor “balkanski tok”, izjavio je Bojko Borisov.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je nakon sastanka kvadrilaterale sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Rumunije i Grčke, Viorikom Dančilom i Aleksisom Ciprasom, rekao da je riječ o gasnom interkonektoru kapaciteta pet milijardi kubnih metara gasa.

“Predložio sam da to bude ‘balkanski tok’, da ne pravimo razliku između naših zemalja. Imaćemo taj tok i dobijaćemo tečni gas i gas iz Izreala i takođe ruski gas preko Turskog toka”, naglasio je Borisov.

Kaže da je pozvao predsjednika Srbije Vučića da zajednički i sa Srbijom naprave ceremoniju otvaranja tog projekta i da će se to dogoditi u narednih nekoliko mjeseci

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: