Postoji zabrinutost da će nova vlast u Crnoj Gori biti protiv NATO-a

Majkl Karpenter, direktor “Pen Bajden centra”, izjavio je da u zapadnim centrima postoji zabrinutost da bi se nova vladajuća koalicija u Crnoj Gori, uprkos zvaničnim izjavama i političkoj platformi, mogla neformalno prilagoditi stranim interesima, a posebno onima iz Moskve koji se protive NATO savez.

Karpenter, koji je i bivši zvaničnik Pentagona, izrazio je nadu da se ta zabrinutost neće ostvariti i da će Crna Gora nastaviti svojim trenutnim geopolitičkim putem evroatlantskih integracija.

On je za “Novu M” rekao da će međunarodne adrese pratiti retoriku, postupke i poteze nove vlade, te da izjave pojedinih političara iz pobjedničke koalicije da žele poništiti priznanje /samoproglašenog/ Kosova izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

Karpenter je ocijenio da je presudnu ulogu u smjeni DPS-a odigrao angažman Crkve, prenose crnogorski mediji.

On je naveo da su Crnogorci, prema anketama, sve više zabrinuti zbog korupcije i organizovanog kriminala u zemlji, te zaključio da nije čudno što su željeli promjenu vlasti.

– Vladajuća partija DPS ima monopol nad vlašću decenijama, tako da nije iznenđujuće što bi glasači podržali druge alternative, posebno jer su Crnogorci sve više zabrinuti zbog korupcije i organizovanog kriminala u zemlji – dodao je on.

 

 

Ostavite komentar: