Poslanici izvršili udar na Džonsona: Većina izglasala da je Bregzit bez sporazuma s Briselom protuzakonit

Poslanici u britanskom parlamentu izglasali su sa 328 glasova za i 301 protiv odluku prema kojoj je Bregzit 31. oktobra protuzakonit osim ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva EU s Briselom.

Poslanici su s 328 glasova za i 301 protiv izglasali i donijeli odluku da se pokrene procedura donošenja zakona kako je Bregzit 31. oktobra ove godine protuzakonit ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva Evropske unije s Briselom.

Poslanici će raspravljati i glasati o zakonu već u srijedu. Izglasuju li ga, izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma biće proglašen protuzakonitim.

Premijer Boris Džonson odmah je reagovao u parlamentu najavivši da će u proceduru uputiti zahtjev za raspisivanjem parlamentarnih izbora.

Odgovorio mu je vođa opozicionih laburista Džeremi Corbyn da će to podržati, ali pod uslovom da se prije toga glasa o zakonu kako je Bregzit 31. oktobra bez sporazuma s EU-om protuzakonit.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkow odobrio je hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Tražili su to zastupnici koji žele blokirati scenario izlaska bez sporazuma. Rasprava se okončala kasno večeras glasanjem koje je zastupnicima omogućilo izglasavanje zakona kojim se spriječava Bregzit bez sporazuma 31. oktobra.

Poslanici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Džonsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli nedjelju odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine septembra do sredine oktobra.

Vođa opozicionih laburista Džeremi Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za Bregzit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

– Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu.

Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokratije, rekao je Corbyn.

 

Izvor:(HRT)

Ostavite komentar: