Poslanici glasali za zakon za blokadu Bregzita bez dogovora

LONDON – Britanski poslanici podržali su večeras prijedlog zakona za spriječavanje Bregzita bez dogovora, što bi moglo da primora premijera Borisa Džonsona da raspiše vanredne izbore.

Poslanici opozicije i pobunjenici među vladajućom Konzervativnom partijom usvojili su zakon sa 329 glasova za, dok je protiv bilo 300 poslanika.

Zakon je na taj način prošao prvu fazu, a ukoliko bude usvojen u potpunosti, on će primorati premijera Borisa Džonsona da zatraži da se produži rok za Bregzit poslije 31. oktobra, ako se ne postigne dogovor sa EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Boris Džonson je predložio večeras poslanicima da vanredni izbori budu održani 15. oktobra i poručio da će, ako ostane na sadašnjoj funkciji, sprovesti Bregzit 31. oktobra.

“Ako i dalje budem premijer poslije utorka, 15. oktobra, onda ćemo izaći 31. oktobra sa, nadam se, mnogo boljim dogovorom” (sa EU), rekao je Džonson obraćajući se poslanicima tokom debate o izborima, prenose Nezavisne novine.

Džonson je rekao da Britanija mora da odluči da li će lider opozicije ili on pregovarati s Briselom o Bregzitu.

On je dodao da predlog zakona za spriječavanje Bregzita bez dogovora, koji su večeras podržali poslanici, oduzima pravo zemlji da odluči koliko dugo bi trebalo da ostane u EU.

Britanski premijer tvrdi da će prijedlog zakona primorati premijera na predaju u pregovorima sa EU.

Džonson je ocijenio da vlada ne može da funkcioniše ukoliko parlament odbija da usvoji ono što on predlaže.Ostavite komentar: