Portparol KFOR-a: Cilj povećanja broja patrola je brzo smirivanje situacije

Portparol KFOR-a Antonio Minutela je izjavio da je do povećanja patrola i trajanja patroliranja na sjeveru Kosova u blizini prelaza Jarinje i Brnjak došlo sa ciljem da se brzo smiri situacija na sjeveru Kosova.

Minutela je za prištinsku televiziju Klan kosova rekao da je KFOR preduzeo dalje korake na terenu povećanjem patrola duž glavnih puteva na koje je uticalo postavljanje blokada puteva i rasporedjivanjem jedinica KFOR-a na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, u skladu sa mandatom Rezolucije 1244 Savjeta Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine.

„KFOR je takodje razgovarao sa svim stranama uključenim u prekid protesta na sjeveru Kosova. Usvojene mjere, o kojima je komandant KFOR-a prethodno razgovarao sa svim institucijama na Kosovu i sa gradonačelnicima sjevera, imaju za cilj brzo smirivanje napete situacije koja je nastala prošle nedjelje i obezbedjenje bezbjednog i slobodnog kretanja za sve zajednice na Kosovu“, kazao je on, prenosi “N1“.

KFOR je poslao trupe na sjever zemlje nakon situacije stvorene uspostavljanjem reciprociteta za srpske tablice od strane Vlade Kosova.

Prištinski mediji su javili da su pripadnici Kfora od početka primjene mjere Vlade Kosova bili u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, ali se nisu kao danas javno pojavljivali, već su za nadgledanje situacije koristili helikoptere.

Mediji su još javili da su pripadnici Kfora poslije jučerašnje posjete ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Haščenka vojsci Srbije u blizini granice sa Kosovom odlučili da se pojave javno i prođu pješke pored kosovskih policajaca i lokalnih Srba, čime su stavili do znanja da su oni tu da obezbijede Kosovo od eventualnih incidenata od strane Srbije.

Inače, mađarski pripadnici Kfora koji su danas viđeni u blizini prelaza pripadaju snagama za brze intervencije Kfor-a.

 

 

Ostavite komentar: