Porošenko: “Sjeverna Makedonija upropastila plan Rusije”

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je put Sjeverne Makedonije u NATO bio veoma težak, ali da je ta zemlja pokazala jedinstvo.

Kako prenosi ukrajinska novinska agencija Unijan, Porošenko je rekao i da je Rusija pokušala da spriječi ulazak Sjeverne Makedonije u NATO.

Agencija navodi da je ukrajinski predsjednik to izjavio tokom zasjedanja Vrhovne rade a prije glasanja o zakonu o izmjenama i dopunama Ustava Ukrajine u vezi sa načinom sticanja punopravnog članstva Ukrajine u Evropsku uniju i NATO.

Dodaje se da je 6. februara u Briselu potpisan protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO i da će ta balkanska država uskoro postati 30. članica Alijanse.

“Put Sjeverne Makedonije bio je veoma težak, ali je ta zemlja pokazala jedinstvo i srušila je ruski plan kojim je Rusija pokušala da zaustavi ovaj izuzetno važan korak u pravcu jačanja sigurnosti u Evropi. Vrata NATO-a su postala otvorena za 30. zemlju”, rekao je on.

Kako je Porošenko istakao, tog dana je Evropska komisija donijela odluku o članstvu Sjeverne Makedonije u EU.

“To je još jedan pakazatelj kako je taj process povezan i dvosmjeran – NATO i EU”, zaključio je predsjednik Ukrajine.

Podsjetimo, Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je u srijedu u sjedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Na ceremoniji u sjedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u Alijansu.

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati sastancima NATO bez prava glasa, a punopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifikuju protokol. Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar.

Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promijeniti ime u Sjeverna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 mjeseci, ali prema najavama iz sjedišta Alijanse koje su prenijeli makedonski mediji, Sjeverna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

 

Izvor.(B92)Ostavite komentar: