Poraz Tereze Mej u parlamentu, odbijen sporazum o Bregzitu

15.01.2019. | 21:12

Britanski poslanici odbacili su sporazum o Bregzitu premijerke Tereze Mej. Za sutra je zakazana rasprava o mogućem glasanju o nepovjerenju vladi, javlja “Rojters”.

Protiv sporazuma su glasala 432 poslanika, dok su sporazum podržala 202 poslanika.

Opozicioni lider Džeremi Korbin pozvao je na glasanje o nepoverenju vladi, a za sutra je najavljena rasprava Donjeg doma parlamenta o tome da li će do glasanja doći.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka najavila je da će podržati vladu na sutrašnjem glasanju o povjerenju.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo je na Tviteru da žali zbog odluke britanskih poslanika. “Pozivam UK da razjasni svoje namjere što prije. Vreme samo što nije isteklo”, napisao je Junker.

Tereza Mej je nakon glasanja poručila da je vlada čula mišljenje Parlamenta, ali da je bitno da obe strane slušaju volju britanskog naroda.

“Svaki dan koji prođe bez rešenja ovog problema znači više nesigurnosti, više ogorčenja i više mržnje”, rekla je Mejova, prenosi Rojters.

Britanska premijerka kaže da će prvo sačekati potvrdu da li vlada uživa poverenje Parlamenta, jer je sutra očekuje glasanje o nepovjerenju vladi.

“Jasno je da Parlament ne podržava ovaj dogovor. Večerašnje glasanje ne govori nam šta podržava. Ne govori nam kako ili da li uopšte ima namjeru da ispoštuje odluku koju je britanski narod donio na referendumu, koji je Parlament odlučio da održi”, rekla je Mejova.

 

Izvor:(RTS)