Ponudila mogućnost preregistracije vozila: Priština uvodi reciprocitet za ulazak na KiM sa ličnom kartom

29.06.2022. | 19:27

Vlada u Prištini uvela je reciprocitet za osobe koje sa ličnom kartom izdatom u centralnoj Srbiji ulaze na Kosovo i Metohiju, zatim ponudila je mogućnost preregistracije vozila sa srpskih na lokalne – “RKS” tablice, a odlučila je i da se nastavi sa primjenom stikera za registarske automobilske tablice.

– Vladin kabinet je donio i odluku prema kojoj se svakom licu koje se pojavi da pređe granicu sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na prelazima dostavlja obrazac deklaracije (potvrde) koji privremeno zamjenjuje korišćenje dokumenta. Deklaracioni list će omogućiti kretanje na teritoriji Kosmeta i kao i pristup institucijama – kaže se u saopštenju premijera Aljbina Kurtija.

Takođe, donijeta je odluka da se vlasnicima vozila sa registarskim tablicama koje izdaju vlasti Srbije, sa imenima gradova na KiM, ponovo omogući da preregistruju vozila na registarske tablice “RKS”.

Vlada je na elektronskoj sednici usvojila odluku da se omogući preregistracija vozila sa tablicama koje nose imena gradova na Kosovu – “PR”, “KM”,”PZ”,”GL”, “UR”,”PE” I ” ĐA”.

Vlasnicima vozila sa navedenim oznakama, registrovanim od 10. juna 1999. godine, do 21. aprila ove godine, omogući preregistracija. Rok za nju je od 1. avgusta 2022. do 31. septembra 2022. godine, odnosno dva mjeseca.

– Ovom odlukom se Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mjere u cilju sprovođenja ovog procesa – navodi se u saopštenju.

Takođe, prema odluci, vozila sa srpskim registarskim oznakama koja ulaze na KiM, moraju kao i proteklih mejseci da imaju stiker – naljepnicu preko državnih simbola.

Korišćenje režima naljepnica važiće do 31. oktobra 2022. Ovaj mehanizam ne prejudicira maksimalni period boravka takvih vozila na teritoriji KiM, prenosi RTS.