Poništene diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske

24.03.2021. | 22:41

Univerzitet u Kragujevcu poništio je 22 diplome medicinskim sestrama koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu studentima iz Hrvatske, potvrđeno je iz ovog univerziteta.

Riječ je o medicinskim sestrama koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu za strukovne studije medicinskih sestara koji su izvodili Univerzitet u Zenici i Evropski centar za mir i razvoj, ali te studije nisu bile legalne jer je nastavu zabranilo Ministarstvo prosvjete Hrvatske, prenosi RTS.

Poslije zabrane izvođenja nastave u Puli, studenti prelaze na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i upisuju treću godinu studija, bez nostrifikovanja uvjerenja o prethodno položenim ispitima.

Studije su se odvijale u periodu od 2011, a sporne diplome su izdate 2014. godine.

Generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu Marko Lukić rekao je da su u proceduri provjere još 22 osobe koje su završile iste studije.

On je naveo da je poništena i jedna doktorska disertacija, takođe po osnovu studijskog programa koji je nelegalno izvođen u Hrvatskoj, a u proceduri su provjere 15 doktorskih disertacija za lica sa područja Kosova i Metohije i Sjeverne Makedonije.

Evropski centar za mir i razvoj, kako je potvrđeno RTS-u na kragujevačkom Univerzitetu, nema dozvolu za rad, niti akreditaciju za izvođenje studijskih programa u Srbiji.

Svu dokumentaciju oko spornih diploma, Univerzitet u Kragujevcu predao je policiji radi preduzimanja daljih radnji.