Ponavlja se scenario iz Iraka i Libije: Lavrov razotkriva namere Amerike u Venecueli

29.01.2019. | 13:34

Sjedinjene Američke Države su započele otvorenu politiku svrgavanja vlasti u Venecueli, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa kolegom iz Sijera Leonea Alijem Kabom.

On je dodao da Vašington krši sve moguće norme međunarodnog prava u situaciji sa Venecuelom.

„Mi smo, naravno, uznemireni onim što Sjedinjene Američke Države i njihovi najbliži saveznici rade u pogledu Venecuele, grubo kršeći sve norme međunarodnog prava i, u suštini, započinjući otvorenu politiku zbacivanja legitimne vlasti u ovoj latinoameričkoj zemlji“, istakao je Lavrov.

„Još jednom naglašavam, mi shvatamo da su Sjedinjene Američke Države započele politiku nezakonite promjene režima. Ipak, to ne smanjuje potrebu da se poštuje međunarodno pravo svim raspoloživim sredstvima, a mi ćemo, zajedno sa drugim odgovornim članicama svetske zajednice, učiniti sve kako bismo podržali legitimnu vladu predsednika (Venecuela Nikolasa) Madura u odbrani ustava Venecuele i onih metoda rješavanja krize koji postoje u ustavnom polju“, rekao je Lavrov.

Lavrov smatra da opozicioni lideri Venecuele dobijaju instrukcije od Vašingtona da ne daju nikakve ustupke vlastima u Karakasu.

„Prema našim podacima, lideri tog opozicionog pokreta, koji su proglasili dvovlašće, zapravo dobijaju instrukcije od Vašingtona da ne čine nikakve ustupke sve dok režim ne odustane od vlasti na ovaj ili onaj način“, objasnio je ministar.

Što se tiče moguće međunarodne pomoći u rješavanju krize u Venecueli, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici postavljaju ozbiljne prepreke, naveo je Lavrov.

Uvodeći sankcije Venecueli Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici zapravo pokušavaju da konfiskuju sredstva zemlje.

„Nažalost, SAD imaju iskustva sa takvim nezakonitim postupanjem sa tuđim novcem. Takva zamrzavanja desila su se svojevremeno i Iraku, Libiji, Iranu, Kubi, Nikaragvi i Panami. U većini slučajeva ova zamrzavanja su u suštini rezultirala konfiskacijom sredstava tuđe vlade. Isto to sada rade i britanske vlasti zaplenom i, zapravo, konfiskacijom zlatnih rezervi Venecuele koje se čuvaju u Londonu“, ocijenio je Lavrov.

Osim toga, najgrublje se podrivaju poslednji ostaci poverenja u međunarodni valutni sistem zasnovan na dolaru, što dalje pogoršava krizu u samom društvu i otvoreno služi da se opozicija podstiče na protivpravne radnje, naglasio je ministar.

„Osim toga, danas smo dobili informaciju da su sankcije uvedene naftnoj kompaniji PDVSA, i njenoj severnoameričkoj filijali ’Sitgo‘. To još jednom naglašava cinizam onoga što se događa — američke kompanije koje posluju u Venecueli isključene su iz režima sankcija. To jest, žele i da promene režim i da iz toga profitiraju“, zaključio je Lavrov.

Ruski ministar osvrnuo se i na belešku Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o hiljadama vojnika u Kolumbiji rekavši da to navodi na razmišljanje.

„Tim pre imajući u vidu da se pozivi da se susedne zemlje Venecuele upotrebe za intervenciju pod izgovorom teške humanitarne situacije otvoreno čuju u SAD i brojnim drugim zemljama“, istakao je Lavrov.

Bolton je u ponedjeljak održao konferenciju za štampu o sankcijama Venecueli. U njegovoj beležnici novinari koji su gledali fotografije novinskih agencija sa događaja videli su belešku „5.000 vojnika u Kolumbiju“. Američki predsednik Donald Tramp je 2017. godine nagoveštavao o mogućnosti američke vojne intervencije u Venecueli. Predstavnici američke administracije u poslednje vreme govore da se za Venecuelu „razmatraju sve varijante dejstava“.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države tokom trajanja mandata privremene vlade u zemlji. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevale od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

 

Izvor:(Sputnik)