Pompeo zahtijeva da vojska Venecuele prekine blokadu američke pomoći

Vašington je obećao da će poslati humanitarnu pomoć krizom pogođenoj južnoameričkoj zemlji nakon što je priznao samoproglašenog privremenog predsjednika Huana Gvaida, dok je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro to nazvao „politički šou“ i izgovor za invaziju.

„Narodu Venecuele očajnički je potrebna humanitarna pomoć“, napisao je Pompeo na svom nalogu na Tviteru. „SAD i druge zemlje pokušavaju da pomognu, ali vojska Venecuele pod naređenjem (predsjednika Venecuele Nikolasa) Madura blokira pomoć u kamionima i tankerima“.

On je dalje naveo da Maduro mora da dozvoli da humanitarna pomoć stigne do stanovnika Venecuele.

Administracija Huana Gvaida, samoproglašenog privremenog predsjednika Venecuele, 4. februara je saopštila da će 14. februara u Vašingtonu održati međunarodnu konferenciju na kojoj će zatražiti hitnu humanitarnu pomoć.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtijevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Rusija, Kina i niz drugih zemalja podržale su Nikolasa Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele.

 

Izvor:(Sputnik)

 

Ostavite komentar: