Pomoć kolegama u borbi protiv korone: Zdravstveni radnici italijanske vojske stigli u Sloveniju

U Sloveniju je stigla grupa zdravstvenih radnika italijanske vojske koja će slovenačkim kolegama pomagati u liječenju pacijenata oboljelih od kovida 19, saopštilo je Ministarstvo odbrane Slovenije.

Riječ je o 10 ljekara anesteziologa i isto toliko medicinskih sestara i tehničara koji će se pridružiti slovenačkom vojnom sanitetu koji pomaže civilnom sektoru u bolnicama u LJubljani, Celju, Mariboru i Novom Mestu.

NJih će, popodne na svečanosti u kasarni u Kranju, pozdraviti ministar zdravstva Janez Poklukar i ministar odbrane Slovenije Matej Tonin.

Dogovor o ispomoći Sloveniji, koja je u težoj epidemiološkoj situaciji od susjedne Italije, Tonin je postigao prilikom nedavne radne posjete Rimu na sastanku sa italijanskim kolegom Lorencom Gverinijem, kada je najavljeno da će u Sloveniju stići 30 pripadnika saniteta italijanske vojske.

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno 116 slučajeva zaraze virusom korona i 18 preminulih, ali je preopterećenost bolničkog sistema i dalje velika.

Normalizacija rada bolničkog sistema očekuje se tek za mjesec dana, prenose hrvatski mediji.

Epidemiolozi iz Naučnog savjeta Vlade Slovenije poručuju da je prerano razmišljati o ublažavanju mjera zbog malog pada broja novih zaraza i drugih indikatora, te upozoravaju da je nakon prošlogodišnjeg ublažavanja mjera u vrijeme Božića i Nove godine došlo do ponovnog pogoršanja epidemiološke slike.

Ostavite komentar: