Polaganje kamena temeljca: U Srbiji niče fabrika za proizvodnju vakcine Sinofarm

U zemunskom naselju Soko Salaš, u dijelu privredne zone “Autoput”, danas počinje izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije sinofarm, a svečanom polaganju kamena temeljca prisustvuje predsjednik Aleksandar Vučić.

Fabrika u kojoj će se proizvoditi sinofarm vakcina zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Ovo je odlična vest za Srbiju. Važna je stvar ne samo za građane Srbije, već i za sve u reigonu”, konstatovao je Vučić.

Njemu i drugim zvaničnicima na mjestu gdje će se izvoditi radovi, predstavljen je projekat buduće fabrike.

U razgovoru sa novinarima, Vučić se prisjetio 2014. godine kada je sa partnerima iz UAE gledao maketu “Beograda na vodi”, koji je tada tek počinjao da se radi, i rekao da su oni njega uvjeravali da će se taj projekat i ostvariti.

“Ovo je druga maketa koju gledamo zajedno i ja verujem da će, kao i prva, koja je gotovo u potpunosti ostvarena, i ovo biti ostvareno u interesu građana Srbije, celog regiona, ali i naše zemlje, prijatelja iz Kine, UAE”, konstatovao je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da će Srbija imati jednu od najmodernijih fabrika.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Rok za završetak izgradnje fabrike, u kojoj će se mjesečno proizvoditi tri miliona doza vakcina je prvi kvartal sljedeće godine.

Punjenje vakcina će se vršiti u Hemofarmu do završetka izgradnje fabrike u kojoj će se nakon toga odvijati celokupan proces proizvodnje.

Prvi kontigent sirovine za proizvodnju kineske vakcine, koji je namijenjen procesu testiranja, stigao je prije nekoliko dana u Srbiju, a ministar Lončar najavio je da će proizvodnja kineske vakcine protiv virusa korona početi u oktobru i da se očekuje da do kraja godine bude proizvedeno oko šest miliona doza.

Nakon testiranja počeće proces punjenja vakcina koji je planiran za oktobar ove godine, a plan je da se do kraja godine napuni šest miliona doza.

Vakcine u Srbiji proizvodiće se po istoj tehnologiji po kojoj se proizvode u Kini i pakuju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lončar je naveo da će vakcine biti namijenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude viška, i za izvoz u zemlje regiona.

Fabrika će se prostirati na oko 11.500 kvadratnih metara, imaće pogon za aseptičnu proizvodnju i laboratoriju.

U skladu sa dogovorom između Republike Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, 12. jula ove godine potpisan je Memorandum o razumijevanju proizvodnji kineske vakcine u Srbiji koji su potpisali Vlada Srbije, Institut G42 iz UAE i kineska kompanija Sinofarm.

Na sajtu opštine Zemun se navodi da je predviđen i pogon za proizvodnju PSR testova.

Takođe, navodi se da se gradi novi put za fabriku vakcina, kao i da se nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom gradi na potezu od naselja Grmeč do naselja Soko Salaš, paralelno sa auto-putem.

Ostavite komentar: