Pokušao da prošvercuje tijelo mrtve majke preko granice: Poželjeli smo baki dobar dan, a njoj je pala glava

Jedinstven slučaj šverca koji se dogodio na graničnom prelazu između Srbije i Bugarske prepričava se i poslije sedam godina.

Džip bugarskih tablica, koji je pristigao na prelaz Vrška Čuka, , odmah je postao interesantan srpskim carinicima.

– Nije bilo gužve na granici. Lagano se približavao džip bugarske registarske tablice. Vozio je baš usporeno i to je ono što nam je prvo privuklo pažnju. U tom momentu apsolutno nam ništa drugo nije bilo sumnjivo – pričali su nezvanično radnici Uprave carina.

Kako se kasnije ispostavilo, Bugarin je preko Srbije putovao do rodnog Vidina, udaljenog oko 40 kilometara od graničnog prelaza, a na zadnjem sjedištu “sjedila” je njegova majka.

– Bugarski državljanin je uredno pokazao dokumenta, ali je bio vidno nervozan pokušavajući da nekako ubrza cijelu proceduru i da što prije pređe granicu. Sav je bio u nekom grču. Kršio je ruke. Najpre smo pomislili da švercuje neku zaista vrijednu robu ili narkotike – kazali su tada carinici.

Jedan od carinika je zatim prišao zadnjim vratima, otvorio ih, a Bugarin je skoro povikao da mu je to majka i da je ne bude.

– Naravno da se nismo obazirali na njega. Kulturno smo baki poželjeli dobar dan i zatim je ljepo zamolili da izađe iz vozila. A onda joj je klimnula glava i u sekundi smo shvatili da je žena bila mrtva – šokirali su se carinici.

Elem, kako se kasnije utvrdilo, “švercer” je iz Beča povezao majku kući, ali je starica u putu preminula, bila je bolešljiva i stara, rođena 1937. godine.

On je znao da preko granice ne smije prevoziti pokojnika, a kako su ti transporti skupi, a i papirologija poduža, odlučio je da pokojnu majku prošvercuje i time uštedi i novac i vrijeme.

– Definitivno je znao da krši zakon jer se pokojnik mora prevoziti u vozilu specijalne namjene. Kada smo vidjeli da je u pitanju preminula žena, postalo nam je jasno i zašto je vozio sporo jer je postojala mogućnost da tijelo majke bukvalno sklizne niz sjedište. I on je to znao, pa ju je za svaki slučaj vezao pojasom. A na glavu joj je stavio šešir – kazali su nezvanično carinici.

Kasnije se saznalo da se Bugarin zaustavio nedaleko od Zaječara, tamo se osvježio, a majku namjestio u sjedeći položaj. Umalo mu plan nije uspio, ali iskusnom oku carinika nije promaklo njegovo sumnjivo ponašanje.

Tadašnji direktor Zdravstvenog centra Zaječar Stanislav Tadić otkrio je potom i detalje bizarnog slučaja, piše Kurir.

– Tijelo je pregledao naš ljekar mrtvozornik i zaključio da je smrt nastupila prirodnim putem, obdukcija nije naložena. Sin se obratio njihovom konzulatu u našoj opštini, dobio potrebne papire, a onda je uz izdatu umrlicu angažovao nadležnu firmu za prevoz pokojnika – ispričao je tada Tadić.

Ostavite komentar: