Pojavio se novi non pejper: Predviđa vraćanje Kosova Srbiji na 99 godina

Njemački politički magazin Zuerst objavio je novi non pejper nepoznatog autora koji ovih dana cirkuliše kancelarijama evropskih političara, a tiče se odnosa Srbije i Kosova. Dokument predviđa potpuni povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina.

Magazin napominje da non pejperi funkcionišu kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani, da bi se njihova sadržina vrlo lako mogla osporiti kao nerealna.

“Strane su se usaglasile da će svi građani na Кosovu uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji posjeduju državljanstvo Republike Srbije”, navedeno je, između ostalog, u prijedlogu kojeg je objavio Zuerst.

Zamišljeno je da obje strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Кosovu, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OSCE-a u podsticanju izbornog procesa. Tekstom je predviđeno i da su se “uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Кosovu i u Srbiji do aprila 2022”.

“Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Kosovo kojim upravlja pokrajinski guverner, ostvariće 99 godina posebnog statusa u Srbiji. Guverner istovremeno ima funkciju jednog od potpredsjednika Skupštine Srbije”.

Zajedničko tržište, brz i besplatan prolazak na prijelazima

Ovim non pejperom predviđeno je da obje strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prijelaza.

“Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Kosovo ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima”, navodi se dalje u dokumentu.

Predviđeno je da “Stalna Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Кosovo postat će stalni dio ove misije”.

Ostavite komentar: