Podnesena krivična prijava protiv Đukanovića: “Poziva da se silom mijenjaju rezultati izbora”

Pravni zastupnik Duška Kneževića podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, optužujući ga da je počinio krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja (član 362 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore).

U saopštenju advokata Zdravka Đukanovića, piše da je prijavljeni predsjednik države, u periodu od 30. do 4. avgusta u više navrata pozivao da se silom promijene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, navodi se, deklarativno priznao poraz DPS na izborima.

“Tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti, političke partije koje su obezbijedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima i to koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija, Crno na bijelo, da u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima formiraju vlast i to tako što je na sastanku najviših funkcionera DPS Crne Gore, kojim je prijavljeni predsjedavao, a koji je održan 01. 09. 2020. godine, napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka koji su na sastanku usvojeni”, navodi se u saopštenju.

Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke sa tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata, uz korišćenje obilježja Srbije, te korišćenje četničkih i ruskih zastava, posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista…

“Širenje panike među članovima DPS vijestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbjegli takozvani ‘preletači’, o svim incidentima obavještavati kancelariju EU u Podgorici, odnosno ambasadore Kvinte, poželjno je slati što više fotografija i video-snimaka, gdje se vide ruska i srpska obilježja kao i primjeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susjednih država Hrvatske, Albanije”, navodi se u zaključcima koje je pobrojao advokat.

Milo Đukanović je, piše u saopštenju, nakon završetka tog sastanka – u više navrata, preko za to zaduženih članova DPS. a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS na skup zakazan za 6. septembar u Podgorici:

“Sa očiglednom namjerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: ‘Ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6. septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove nemaš izgovor’”…

“Zahtijevamo da Uprava policije, upotrebom specijalnih istražnih metoda, utvrdi identitet lica koje su preko društvenih mreža i neposredno na terenu ili na drugi način učestvovala u sprovođenju zaključaka, u aktima nasilja, odnosno da se utvrdi identitet lica koja su postupala po zaključcima sa sastanka DPS kojim je predsjedavao Milo Đukanović od 1. 9. 2020. godine, te da se u slučaju utvrđivanja krivične odgovornosti pokrene postupak i protiv tih lica, a sve radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisano krivično djelo. Očekujemo da se u skladu sa zakonom sprovede krivični postupak protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića”, piše u saopštenju advokata Zdravka Đukanovića, prenose Vijesti.

Ostavite komentar: