Učestvuje oko 100 padobranaca: Počeo “Balkanski skok prijateljstva 2024” FOTO

15.05.2024. | 16:45

Tradicionalna padobranska manifestacija “Balkanski skok prijateljstva 2024” počela je danas na sportskom aerodromu “Lisičji jarak” kod Beograda uz učešće oko 100 padobranaca iz 12 zemalja svijeta.

“Balkanski skok” održava se 12. put, a prvi dan protekao je u znaku trenažnih skokova, skokova veterana, sportskih padobranaca i tandem padobranskih skokova iz helikoptera “Mi-17” i aviona “antonov An-2”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

FOTO: SRNA

Pukovnik u penziji Nenad Kuzmanović iz udruženja Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade “Arhistratig”, rekao je da se za učešće prijavilo oko 100 padobranaca koji će nakon trenažnih skokova učestvovati i u takmičarskom dijelu manifestacije.

“Takmičarski deo programa počinje u petak i traje do nedelje. Nadamo se da ćemo moći da održimo sve po planu, s obzirom na to da je vetar u pojačanju. Za petak je predviđeno svečano otvaranje, posle čega će, uz nadamo se vedro nebo, početi takmičarski deo programa”, rekao je Kuzmanović.

Ovogodišnja manifestacija “Balkanski skok prijateljstva 2024” okuplja učesnike iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, NJemačke, Belgije, Bugarske i prvi put iz SAD.

“Balkanski skok prijateljstva 2024” organizuju Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade “Arhistratig” i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, 63. padobranske brigade Vojske Srbije, Ministarstva sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice MUP i padobranskih klubova “Feniks” i “Delta”.