Počelo suđenje protiv Donalda Trampa u Senatu

U američkom Senatu počelo je suđenje u procesu opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa, što je treći slučaj u američkoj istoriji.

Stotinu senatora se našlo u sjedištu Kongresa u Vašingtonu pod predsjedništvom šefa Vrhovnog suda Džona Robertsa. Ali prije početka rasprave o optužbama za zloupotrebu vlasti i opstrukciju rada Kongresa, usvojenim u decembru u donjem domu Kongresa, oni su raspravljali o pravilima igre.

Prva obaveza Senata, koji predvode republikanci, jeste izjašnjavanje o vremenskom okviru čitavog procesa – koje je predložio Mič Mekonel, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po rezoluciji koju je predložio Mekonel – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužilaca kao i pravni tim predsjednika Donalda Trampa, imaju po dvadeset četiri sata u naredna dva dana da predstave svoje vidjenje slučaja.

Mekonel je kasnije malo ublažio vremenska ograničenja, pošto su se pobunili pored demokratskih i neki republikanski senatori. On, međutim ne krije da želi da brzo dođe do oslobađanja Trampa optužbi, idealno u roku od dvije nedjelje.

Adam Šif, demokrata koji je zadužen za optužbu, rekao je da republikanci organizuju namješten proces u Senatu, dok republikanci ocjenjuju da su demokrate sprovele namještenu istragu u Predstavničkom domu.

U trenutku početka rasprave o opozivu u Senatu američki predsjednik nalazi se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

 

Izvor:(B92)

 Ostavite komentar: