Počelo povlačenje sladoleda sa polica u Srbiji, čokolade i dalje pod upitnikom?

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je sa rafova i iz magacina u Srbiji počelo povlačenje spornih sladoleda sa povećanim nivoom etil-oksida.

Nedimović je za TV Prva rekao da je u pitanju povlačenje sladoleda Em end Ems, Snikers i Tviks, koji su uvezeni iz EU zemalja, i dodao da za sada nemaju informaciju da su njihove čokolade sporne.

Ministar je objasnio da je etil oksid supstanca koja u povećanom konzumiranju može da izazove probleme i dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se pojede oko 20 kilograma sladoleda dnevno.

Naveo je da su informaciju o spronim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF sistema, čije su članice evropske zemlje.

“Ko i gdje otkrije bilo koju nepravilnost, to odmah ulazi u sistem, tako alarmira sve u lancu da postupe na odgovarajući način”,  rekao je Nedimović.

Dodao je da pojedine zemlje, kao na primjer Belgija, neće da povlače te sladolede sa svog tržišta, jer, kako objašnjava, toleriše “plus ili minus” procenata nekih suspstanci u hrani.

“ Mi to nećemo tolerisati, jer imamo jasno definisane granice. Naš posao je da štitimo potrošače, a to ćemo raditi i u svakom budućem trenutku”,  rekao je Nedimović.

Naglasio je da se ti sladoledi neće naći na tržištu, dok se ne otklone nedostaci.

Ostavite komentar: