Počeli izbori za Evropski parlament

U Holandiji i Velikoj Britaniji jutros su otvorena birališta za izbore za Evropski parlament.

Oko 400 miliona Evropljana iz 28 zemalja-članica EU od danas do nedjelje biraće svoje predstavnike za Evropski parlament u narednih pet godina.

Prvi na glasanje izlaze Holanđani i Britanci, dok će u najvećem broju država-članica evropski izbori biti održani u nedjelju, 26. maja.

Pola sata nakon početka glasanja u Holandiji, birališta su otvorena i u Velikoj Britaniji, koja se i dalje bori sa planovima da napusti Evropsku uniju i pitanjem opstanka premijerke Tereze Mej, prenosi AP.

Velika Britanija će ponovo imati 73 mjesta u parlamentu u Briselu sve do završetka procesa ratifikacije povlačenja iz EU.

Planirano je da se nakon „bregzita“ broj poslanika u Evropskom parlamentu smanji na 705, pri čemu bi 27 mjesta bilo dodijeljeno drugim zemljama-članicama.

Izbori, koji traju četiri dana, pokazaće kakav je odnos snaga između pristalica dublje integracije i evroskeptika, koji traže veća ovlašćenja za svoje nacionalne vlade.

Prema procjenama analitičara i istraživanju javnog mnjenja u EU, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće, ali i najstarije snage evropskog desnog i lijevog centra i dalje određivati parlamentarnu većinu.

 

Izvor:(SPUTNIK) 

Ostavite komentar: