Plenković: Riječ je o provokaciji Vojske Srbije s ciljem izazivanja incidenta

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je vraćanje srbijanske vojne delegacije koja je krenula u Jasenovac s graničnog prelaza Bajakovo.

“Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca”, rekao je hrvatski premijer.

“Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komerorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo”, dodao je Plenković.

“Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vježba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, kazao je Plenković.

Podsjetimo, delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, rečeno je agenciji Tanjug u Ministarstvu odbrane Srbije.

 

Izvor:(N1 Hrvatska)

Gepostet von BL Portal am Samstag, 7. September 2019Ostavite komentar: