Plenković o Čoviću u Banjaluci i smjeni ambasadora u BiH

12.01.2019. | 22:57

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da se još nije čuo s predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je kritikovan jer je prisustvovao obilježavanju Dana Republike u Banjaluci, kao i Ivan Del Vekio, koji je zato smijenjen s dužnosti ambasadora Hrvatske u BiH na koju će biti imenovana druga osoba.

“Tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je komentarišu”, rekao je Plenković novinarima u Splitu, javlja Hina.

Hrvatski premijer je ponovio da Hrvatska nije bila obaviještena o odlasku svog ambasadora u BiH na proslavu u Banjaluku.

“On je, prije svega, trebalo da se konsultuje ako je imao tamo (u Banjaluci) sastanak koji je nezavisan od ovih defilea i akademije (proslave Dana Republike Srpske). Tog dana on nije trebalo da bude tamo”, kazao je Plenković.

Premijer Hrvatske je podsjetio na Del Vekijevo petogodišnje ambasadorsko iskustvo u BiH i rekao da nikad ranije nije odlazio na obilježavanje Dana Republike.

“Malo je neobično da je na samom kraju svog mandata i svoje karijere došao u ovakvu situaciju. Stoga je povučen na konsultacije u Zagreb i mi ćemo vrlo brzo krenuti s imenovanjem novog ambasadora u BiH“, rekao je on.

Na pitanje kakvu je političku poruku Čović poslao svojim odlaskom na slavu Republike Srpske kod Milorada Dodika, Plenković je kazao da je “izrazito važno da je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski“.

“To govorim kao predsednik Vlade, to sam govorio kao poslanik u Saboru i evropski poslanik, te u brojnim funkcijama gdje smo bili zemlja koja je apsolutno najviše podržavala evropski put BiH, ali naravno uz obezbjeđivanje ravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog“, rekao je hrvatski premijer, prenosi RTRS.

On je podsjetio na svoju podršku BiH pred evropskim institucijama. Uz formiranje vlasti i nastavak evropskog puta BiH, važno je da međunarodna zajednica, prije svega EU, pomogne BiH i donese jedan pravedan izborni zakon u kojem će sva tri konstitutivna naroda biti praktično ravnopravna“, rekao je hrvatski premijer.

“Nama bi sigurno bilo draže da je Dragan Čović, koji je dobio 155.000 glasova, odnosno 80 odsto glasova onih Hrvata u BiH koji su izašli na izbore, da je on član Predsedništva BiH i da brine o vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH. Tu nemamo nekih dilema“, poručio je Plenković.