Plenković komentarisao izbore u BiH: Ponovo preglasavanje za hrvatskog člana Predsjedništva

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je danas, komentarišući izbore u BiH, da je ponovo došlo do preglasavanja, jer su ”pripadnici bošnjačkog naroda još jednom glasali za Željka Komšića” na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Smatramo da je to loše, da je to jako nezdravo za dobre odnose između konstitutivnih naroda i za međusobno povjerenje. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili priliku građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše”, kazao je premijer poslije sjednice šireg predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

On je istakao da je to ”jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda”, prenio je HRT.

”To se dogodilo četvrti put od 2006. godine, što znači da u periodu od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana predsjedništva koga nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno”, rekao je hrvatski premijer.

On je ocijenio da je dobro to što su HDZ i ostale hrvatske stranke ostvarile odlične rezultate, ali i to što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit iskoristio svoja bonska ovlašćenja za promjene Ustava Federacije BiH i izbornog zakona.

“On je tako omogućio da ne dođe do preglasavanja legitimnih predstavnika Hrvata u Domu naroda Federacije i u BiH. To je važna poruka”, ocijenio je Plenković.

Kandidat Demokratskog fronta za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, prema posljednjim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, osvojio je na jučerašnjim izborima 194.605 ili 54,21 odsto glasova, nakon obrađenih 3.003 ili 90,51 odsto biračkih mjesta.

Njegov protivkandidat iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, prema ovim podacima, osvojila je 164.395, odnosno 45,79 odsto glasova.

Ostavite komentar: